Tekijänoikeuslaki

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Tekijänoikeuslain nojalla tekijällä on oikeus tekemäänsä tuotteeseen tai luovaan sisältöön. Tekijänoikeudet ovat joukko sääntöjä, jotka säätelevät asioiden käyttöä julkisesti ja yksityisesti. Tekijänoikeuslaki koskee virtuaalimaailmassa etenkin kuvia, grafiikoita ja tekstejä, mutta ei koske esimerkiksi HTML-koodeja tai suojaa ajatuksia.

Tekijänoikeuksilla on suoja-aika, jonka jälkeen tekijänoikeus ei enää koske teosta. Esimerkkejä tällaisista ovat esimerkiksi käsikirjoitukset, uudelleenjulkistamattomat teokset yms, jotka ovat yli 80 vuotta (nykyinen suoja-aika) vanhoja. Näiden teosten käyttö on vapaata.

Valokuvat ja tekijänoikeuslaki

Virtuaalimaailmassa keskustelua herättää valokuvaus ja tekijänoikeuslaki. Tekijänoikeuslain nojalla valokuvien ottajalla on aina oikeus kuviinsa, eli valokuvien ottaja saa myydä, antaa, muokata ja printata ottamiaan kuviaan vapaasti. Kuvia ei kuitenkaan saa käyttää ilman lupaa, vaan kuvan ottajalta on aina varmistettava, voiko kuvaa käyttää siinä tarkoituksessa, mitä haluaisi. Eri tarkoituksia tässä tapauksessa ovat esimerkiksi kuvan käyttäminen ulkoasussa (muokkaus) tai kuvan käyttäminen www-sivuilla. Kuvaaja voi antaa tai myydä oikeuden päättää kuvien käytöstä jollekin toiselle osapuolelle, jolloin lupa on saatava tältä osapuolelta.

Kuitenkin tulee muistaa, että kuvia, jotka on otettu tunnistettavasti yksityisalueella (esimerkiksi yksityistallin pihassa, ja taustalla näkyy tallin nimi) tai joissa näkyy ihmisiä jotka voi kuvasta tunnistaa, ei saa käyttää ilman asianomaisten lupaa julkisesti. Eläimillä ei kuitenkaan ole yksityisyydensuojaa.

Internetsivujen ulkoasut ja tekijänoikeuslaki

Internetsivujen ulkoasuissa tekijänoikeuslaki suojaa vain ulkoasun grafiikoita. Esimerkiksi HTML-koodit ovat vapaata riistaa, mutta hyvän maun mukaista ei tietenkään ole varastaa toiselta ihmiseltä ulkoasua ja vaihtaa siihen grafiikoita.


Mitä seurauksia on tekijänoikeuslain rikkomisesta?

Tekijänoikeuksien rikkomistapauksessa teoksen tekijä voi lähettää esimerkiksi laskun teoksen luvattomasta käytöstä. Asiasta voidaan tehdä myös rikosilmoitus tai oikeustapaus.

Huomattavaa tekijänoikeuslaista

On kuitenkin soveliasta muistaa, että tekijänoikeuslain rikkominen ei oikeuta muita käyttäytymään loukkaavasti luvattomien kuvien käyttäjää kohtaan, saati rikkomaan lakia (herjaus, laiton uhkaus jne). Suomen oikeuskäytännön mukaan jokainen on syytön mihin tahansa rikokseen, kunnes toisin todistetaan ja tämä todistaminen tapahtuu vain ja ainoastaan oikeudessa. Keskustelufoorumeissa käydyt haukkumiskeskustelut tekijänoikeuslakien rikkojista ovat ehdottoman ikäviä piirteitä, vaikka niitä kuinka yritetään perustella yhteisen hyvän puolustamisella. Suhteellisuudentajua kannattaa soveltaa, sillä vaikka kuvien luvaton käyttö onkin ikävää virtuaalihevostelijoille ja lainvastaistakin, tekijänoikeuslain rikkominen pienessä mittakaavassa ja epäkaupalliseen käyttöön on lopulta suhteellisen pieni rikos. Se ei tee lain rikkomisesta mitenkään sallittua, mutta ei sen paremmin ole maailmanloppukaan.

Lähteitä ja muuta luettavaa