Ero sivun ”Trakehner” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
p
 
Rivi 13: Rivi 13:
 
[[Luokka: Rodut]]
 
[[Luokka: Rodut]]
 
[[Luokka: Trakehner]]
 
[[Luokka: Trakehner]]
 +
[[Luokka: Puoliveriset]]
  
 
==Historia virtuaalimaailmassa==
 
==Historia virtuaalimaailmassa==

Nykyinen versio 18. elokuuta 2011 kello 22.26

Trakehner
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi lämminverinen / puoliveriratsu
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Saksa/Puola
Polveutuminen paikalliset hevoset (schweiken), englantilainen täysiverinen, arabianhevonen, angloarabi
Muita nimityksiä trakehninhevonen (vaihtoehtoinen nimitys), itäpreussinhevonen (vanha nimitys), trak (lyhenne), trakehnare (ruots), Тракененская лошадь (ven),
Käyttötarkoitus ratsu, valjakkohevonen
Ominaisuudet
Värit pääasiassa perusvärit, kimo
Säkäkorkeus yleensä n. 157-172 cm

Historia virtuaalimaailmassa

Trakehner kuuluu niihin rotuihin, joita on ollut virtuaalimaailmassa käytännössä alusta asti. Se on ollut hyvin suosittu rotu FWB-jalostuksessa ja monet siittolat ovat kasvattaneet muiden puoliveristen ohella myös puhtaita trakehnereita. Pelkkiin trakehnereihin erikoistuneita talleja ei ole kovin montaa ollut virtuaalimaailman historiassa, mutta koska trakehner on aina ollut varsin yleinen rotu puoliveritalleilla, sen lukumäärät ovat aina olleet melko suuret.

Jalostus

Toisin kuin muita puoliverirotuja, trakehnereita kasvatetaan reaalimaailmassa ns. "puhtaina", niiden kantakirjaan ei hyväksytä muita puoliverisiä, vain trakehnereita, täysiverisiä, arabeja, angloarabeja ja shagyoita. Trakehnerit ovatkin rakenteeltaan melko yhtenäisiä: kevyehköjä ja jaloja, vaikka poikkeuksiakin toki löytyy.

Virtuaalimaailmassa samaa periaatetta noudatetaan myös (tosin sitä noudatetaan myös muidenkin puoliverirotujen kohdalla). Täysiveri- tai arabiristeytyksiä näkee hieman harvemmin, niitä nimitetään anglo-trakehnereiksi. Shagya-risteytyksiä ei ole tehty, johtuen pääosin siitä, että shagyat ovat erittäin harvinaisia virtuaalimaailmassa ja toisaalta ei ole ollut yleisessä tiedossa, että sekin rotu on sallittu trakehner-jalostuksessa. Anglo-trakehnereita on käytetty trakehnerjalostuksessa jonkin verran.

Värit

Pääosa trakehnereista on perusvärisiä tai kimoja. Yleisesti ottaen tummat värit (musta ja tummanruunikko) ovat olleet reaalimaailmassa vaaleampia sävyjä yleisempiä, tämän huomaa selaillessaan vanhoja trakehnerien kuvia läpi. Nykytilanteesta on vaikea sanoa, mutta esimerkiksi vaalea rautias ei ole nykyisin tavaton näky. Kimo on kohtuullisen yleinen, luultavasti se johtuu jalostukseen käytetyistä arabeista ja täysiverisistä.

Erittäin harvinaisena trakehnereissa esiintyy päistärikköjä ja tobianokirjavia.