Ero sivun ”VRL: Historia” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
p
 
Rivi 45: Rivi 45:
 
[[Luokka: Yhdistykset ja järjestöt]]
 
[[Luokka: Yhdistykset ja järjestöt]]
 
[[Luokka: Historia]]
 
[[Luokka: Historia]]
 +
[[Luokka: VRL]

Nykyinen versio 21. lokakuuta 2015 kello 12.43

Artikkeli käsittelee Virtuaalisen Ratsastajainliiton ja sen palvelujen historiaa. Liiton pääartikkelissa (Virtuaalinen Ratsastajainliitto) löytyy lähdetiedot kaikelle liittoon liittyvälle tiedolle.

Yleinen historia

1999-2004

Virtuaalinen ratsastajainliitton perusti Kiti vuonna 1999, aluksi nimellä Virtuaaliratsastajainliitto. Ilmeisesti ensimmäisen osoitteen aikana ylläpitäjänä on toiminut myös nimimerkki Ella. Ensimmäiset kaksi osoitetta olivat Expagessa, mutta Web Archive antaa vain muuttoilmoitussivuja. Jo lokakuussa 2000 viimeisimmällä Expagesivulla oli linkki VRL:n Geocities-sivulle. VRL oli Geocitiesissa vuosina 2000-2001, Web Archive antaa sivut lokakuulta 2000 ja elokuulta 2001. Näinä vuosina VRL:lla oli myös oma tallialue, Koululaakson tallit. Helmikuussa 2002 sivulla oli jo linkki uuteen osoitteeseen Angelfireen. Tässä uudessa osoitteessa VRL oli n. vuodet 2002-2003, ja liittoa ylläpitivät Heidi Raivio ja Krista Niemi. Heitä ennen ylläpitäjänä olivat olleet sivujen mukaan Kitin ja Ellan lisäksi nimimerkki Tiina.

Huhtikuussa 2004 sivulla oli jo linkki seuraavaan Angelfiren osoitteeseen, mutta sen on täytynyt tulla sinne jo paljon aiemmin. Tässä uudessa osoitteessa ylläpitäjänä oli Pia L. VRL ei ilmeisesti ollut hänellä kovin kauaa, korkeintaan loppuvuoden 2003 ja vähän vuotta 2004. Tästä osoitteesta VRL siirtyi Anna Alangon ylläpidettäväksi awert.netiin. Tarkkaa Annan aloitusajankohtaa ei ole tiedossa, mutta pitkäaikainen hän ei ollut. Liitolle oli jo valittu uusi pitäjä huhtikuussa 2004, ja VRL siirtyi Siiri Laihille jeopard.net-domainin alle. Näihin aikoihin (joko Annan tai Siirin aikana) liiton nimi muuttui Virtuaaliseksi ratsastajainliitoksi.

Lokakuun alussa vieraskirjassa oli jo pientä tyytymättömyyttä ja mainintoja Siirin nettiongelmista. Uutta pitäjää ei kuitenkaan varsinaisesti ilmeisesti haettu ennen vanhan lopettamista, vaan marraskuussa vieraskirjaan alkaa tulla ihmettelyjä sivujen toimimattomuudesta. Marraskuussa 2004 Jannie teki VRL:olle väliaikaiset sivut Geocitiesiin. Uuden ylläpitäjän valitsemiseksi pidettiin äänestys keväällä 2005 ja sen voitti Meepu. Meepu oli ollut VRL:n toiminnassa mukana ihan alusta, eli Kitin ylläpitäjäkaudelta asti. Silloin hän aloitti talliarvostelijana.

2005-2010

Meepun myötä VRL muttui radikaalisti ja sai lisää toimintoja. Useita lähes aina takkuilleita toimintoja automatisoitiin, näistä oivana esimerkkinä rankingit ja hevosrekisteri, ja uusia toimintoja alettiin kehittää. Meepun aikana VRL:n kehitys lähti täysin uuteen suuntaan, 20.08.2005 alettiin jakaa VRL-tunnuksia joiden avulla sivustolle pystyi kirjautumaan. 16.11.2005 VRL myös muutti omalle virtuaalihevoset.net-domainilleen. Meepulla oli paljon ideoita, ja hän toteuttikin niistä paljon mutta kun osa liiton sivuista oli "joulupiparitauolla" vielä kesällä, alkoi herätä pientä tyytymättömyyttä.

Elokuussa 2006 VRL:lle valittiin hallitus, jonka tarkotus oli suunnitella VRL:n toimintaa jatkossa. Hallitus päätti, ettei VRL tarvitse yksittäistä pitäjää vaan asioista päätetään yhdessä. Meepu lopetti VRL:n pitäjän tehtävät ja VRL jäi täysin hallituksen vastuulle. Hallituksen lisäksi liiton toiminnassa on häärinyt mukana yli sata vapaaehtoista työntekijää, jotka vastaavat esimerkiksi rekisterihakemuksien käsittelystä. Sivuston teknisestä toimivuudesta ja toimintojen kehittämisestä on vastannut hallituksen perustamisesta saakka Feanaro. Vuosina 2006-2009 VRL:oon kehitettiin paljon uutta toiminnallisuutta, kuten virtuaalinen näyttelytoiminta ja porrastetut kilpailut. Myös jaosten sääntöjä ja ilmettä yhtenäistettiin, ja ne koottiin lopulta kaikki VRL:n sivutilalle. VRL:oa kritisoitiin kaiken toiminnan keskittämistä yhteen paikkaan, mutta toisaalta se sai myös kehuja toimivuuden edistämisestä. Enää yhden jaoksen pitäjän katoaminen ei pysäyttänyt koko toimintaa kyseisen lajin tiimoilta.

Kun nelinumeroiset VRL-tunnukset loppuivat, ja sivusto alkoi olla muutenkin uudelleenkoodauksen tarpeessa, Feanaro sulki liiton sivut päivityksen ajaksi joulukuussa 2009. Uudelleenkoodaus venyi lopulta vuoden mittaiseksi, ja jotkut pelkäsivät tauon olleen jo lopullinen. Jaokset alkoivat toimia ilman VRL:oa kesällä 2010. VRL palasi tältä tauolta 2.1.2011, mutta suurin osa aiemmista ominaisuuksista puuttui kokonaan.

2011-2012

Vuonna 2011 ylläpitovastuu siirtyi hiljalleen Feanarolta pipariinalle. Kuitenkin vasta vuonna 2012 rekisterien toiminnan ohella alkoi Virtuaalisen Ratsastajainliiton alle tulla myös uudistettuja vanhoja toimintoja ja täysin uusia toimintoja. Vuoden 2012 aikana aukaistiin jaosten yhteinen kilpailukalenteri ja tulosarkisto sekä unelmasuku-toiminto. Heinäkuussa 2012 ilmestyi ensimmäinen Virma-lehti, joka oli myynnissä palvelimen rahoittamiseksi. Myös hevosrekisterin ja tallirekisterin ohjeistukset kokivat muutoksia selkeämpään suuntaan.

Kilpailuluvat ja VRL-tunnukset

VRL:n kilpailulupasysteemi lähti aikoinaan käyntiin siksi, että virtuaalimaailmassa kilpaili useita samannimisiä henkilöitä. Lupien avulla heidät erotettiin toisistaan esimerkiksi rankingissa. Kilpailuluvat olivat kolminumeroisia numerosarjoja etuliitteellä VKL, esimerkkinä VKL-123. Jo vuonna 2002 etuliite oli kuitenkin jo muutettu muotoon KL. Kilpailulupien hankkimisen vaatimuksena oli VRL:n alaiseen seuraan kuuluminen, ja lupaa käytettiin ainoastaan kilpaillessa.

Vuonna 2005 VRL kehittyi rajusti, ja sivustolle tuli kirjautumismahdollisuus. Jokainen halukas harrastaja sai hankittua itselleen tunnuksen, joka oli muotoa VRL-0000. Aluksi molempia tunnuksia käytettiin rinnakkain, mutta pian KL tunnukset poistuivat käytöstä, ja VRL-tunnukset jäivät käyttöön. Pikkuhiljaa VRL kehittyi siihen suuntaan, että tunnuksesta tuli pakollinen, mikäli halusi käyttää VRL:n palveluita. Tunnusten suosio kasvoi räjähdysmäisesti, aiemmin oli helposti selvitty kolmenumeroisilla tunnuksilla, mutta nopeasti päästiin nelinumeroisiin. 27.11.2005 jaettiin 1500. VRL-tunnus ja 16.1.2006 2000. tunnnus. Loppuvuonna 2009 nelinumeroiset tunnukset loppuivat, ja VRL:ssä siirryttiin viisinumeroisiin tunnuksiin uudelleenkoodauksen päätteeksi.

VRL-tunnusten määrä kasvoi räjähdysmäisesti vuonna 2011, jolloin keskimäärin myönnettiin noin kolme tunnusta päivässä. Vuonna 2011 tunnuksia jaettiin 1273, kun vastaava luku 2012 oli 981.

Vuonna 2012 tuli käyttöön suosittelu-ominaisuus, jolla VRL-tunnusten hakijat pystyivät laittamaan hakemuksensa jonon ohi, mikäli heillä oli virtuaalimaailmassa suosittelija. Tämä helpotti ruuhkaa tunnusjonon puolella, johon hakemuksia saattoi tulla kymmeniä päivässä.

13.06.2013 jaettiin 13000. VRL-tunnukset.

Kilpailutoiminta ja seurat

Virtuaalisia ratsastusseuroja on rekisteröity VRL:n alkutaipaleelta saakka. Seura on ollut hyvin pitkään kilpaillessa myös pakollinen. Seurat ovat kautta aikojen järjestäneet jäsenilleen seurakilpailuja, joihin vain seuralaisten on ollut oikeus osallistua. Kilpailutoimintaa ovat VRL:n alla ylläpitäneet pääasiassa kilpailujaokset. Ennen jaoksia kilpailukalenterit olivat VRL:n sivuilla, mutta kun jaokset perustettiin, jokaisella niistä oli oma kalenterinsa. Nykyään jaosten kalenterit on taas yhdistetty taas yhdeksi isoksi kilpailukalenteriksi VRL:n palvelimelle, ja sieltä löytyy kaikki tarjolla olevat VRL:n alaiset kilpailut. VRL on myös etenkin viimeisen neljän vuoden aikana vaikuttanut enemmän jaosten ja seurojen toimintaan kuin ennen, ja pyrkinyt yhtenäistämään eri lajien kilpailusääntöjä. VRL:n alaiset kilpailut ovat erittäin suuri ja suosittu osa liiton tarjoamaa toimintaa.

Vuonna 2006 aloitettiin kehittämään porrastettuja kilpailuja arvontakilpailujen rinnalle, ja ne lähtivät pyörimään kesällä 2007. Porrastetuissa kilpailuissa hevoset keräsivät ominaisuuspisteitä, jotka vaikuttivat kilpailumenestykseen. Kokeneemmalla hevosella oli siis suurempi todennäköisyys voittaa. Hevoset kehittyivät realistisesti tasolta tasolle kokemuksen ja iän karttuessa. Porrastetuissa kilpailuissa saavutetut pisteet myös periytyvät varsoille, joten ne lisäävät merkittävästi realistisuutta kasvattamiseen.

Porrastetut kilpailut katosivat vuonna 2009 VRL:n mennessä pitkälle tauolle. Niitä ollaan tuomassa takaisin vuonna 2013.

Hevosrekisteri ja rotuyhdistykset

VRL:n hevosrekisteri oli aluksi vain lista, jossa hevoset oli eroteltu rodun ja sukupuolen mukaan, ja niille oli annettu numero. Myöhemmin alettiin keräämään enemmän tietoa hevosen syntymäajasta alkaen. Koko virtuaalimaailman kattavan rekisterin ylläpitäminen käsin oli kuitenkin hyvin työlästä. Marraskuussa 2001, VRL:llän rekisterien lopettaessa, siirtyi rekisteröinti rotuyhdistyksille. Sen jälkeen VRL alkoi pitää kirjaa rotuyhdistyksistä. Sama hevonen saattoi tänä aikana kuulua myös useampaan rekisteriin, esimerkiksi rotuyhdistyksen ja lajijaoksen rekisteriin. Mm. Ravijaos ylläpiti ravirekisteriä. Tällä aikakaudella rekisterinumeroita oli useita erilaisia, eikä niillä ollut tiettyä yhteistä muotoa vaan joka yhdistys päätti omansa.

Rekisteri palasi VRL:n alaisuuteen vasta, kun Meepun aikakaudella rakennettiin sitä varten tietokantoihin perustuvan rekisteröintisysteemin. Listojen ylläpitämisen ja päivittämisen automatisoinnin myötä hevosrekisteri alkoi pysyä paremmin ajan tasalla, ja siitä alkoi olla myös jotain kunnollista hyötyä. Tällöin numerot olivat muotoa VH-0000. Tämän jälkeen rotuyhdistyksillä ei enää ollut tärkeää asemaa VRL:n alaisuudessa. Niitä listattiin liiton sivuille, mutta niitä ei enää valvottu.

Feanaron aikakaudella hevosten rekisteröinti tuli pakolliseksi porrastettuja kilpaileville ja kantakirjaukseen ja laatuarvosteluihin osallistuville, ja rekisterisivulle saatiin myös ajantasainen tieto hevosen saamista palkinnoista. Vuonna 2010 rekisterinumerot muutettiin muotoon VH00-000-0000, josta ensimmäiset kaksi numeroa merkitsivät rekisteröintivuotta, toiset kaksi rotukoodia ja loput neljä koostuivat vanhasta rekisterinumerosta. Yksi hevosrekisterin tärkeimmistä ominaisuuksista on tiedon säilyttäminen tulevaisuutta varten. Hevosia ei siis poisteta rekisteristä mistään syystä. [[Luokka: VRL]