Yhdistyksen perustaminen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 7. helmikuuta 2011 kello 14.31 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhdistyksen perustaminen alkaa siitä, että perustajalla on jokin idea siitä mitä yhdistys tekee. Yhdistystä ei kannata perustaa vain siksi, että tahtoo ylläpitää sellaista. Yhdistyksen ylläpitäjän tulee olla kiinnostunut aiheestaan ja valmis tekemään töitä sen eteen. Yhdistyksen pitäjä kohtaa myös helposti kritiikkiä, jos hän ei tunne aihettaan tarpeeksi hyvin, tai ei hoida tehtäväänsä kunnolla. Yhdistystä ei siis kannata perustaa myöskään siinä tapauksessa, jos sen ylläpitämiseen ei ole aikaa.

Kilpaileva yhdistys?

Mikäli vastaava yhdistys on jo olemassa, kannattaa ensin kysyä olemassaolevan yhdistyksen ylläpitäjältä saisitko osallistua yhdistyksen toimintaan jotenkin. Yleensä on täysin turhaa perustaa toista lähes samanlaista yhdistystä. Mikäli päädyt perustamaan kilpailevan yhdistyksen, kannattaa tehdä siitä sisällöltään ja säännöiltään tarpeeksi erilainen. Jos toinen yhdistys on selvästi lopettanut, ei kilpailevan yhdistyksen perustamiselle ole mitään esteitä. Mikäli vanha yhdistys joskus palaa henkiin, syntyy kilpailutilanne. Se ei kuitenkaan ole välttämättä huono asia, mikäli uudempi yhdistys ei ole kopioinut sisältöään vanhalta. Yhdistykset voivat joko toimia rinnakkain, yhdistyä tai vaihtoehtoisesti kilpailla rehellisesti ja antaa kävijöiden päättää kumpi yhdistys on lopulta se parempi.

Jonkin järjestön alainen yhdistys?

Mikäli suunnittelet perustavasi yhdistyksen, joka on heti alusta lähtien jonkun toisen yhdistyksen tai järjestön alaisuudessa, kannattaa tähän kyseiseen järjestöön olla yhteydessä jo suunnitteluvaiheessa. Näin saat tietää, mitä kyseisen järjestön alayhdistykseltä vaaditaan ja osaat kehittää yhdistystäsi oikeaan suuntaan. Toinen vaihtoehto on perustaa yhdistys ensin itsenäisenä ja kun se on toiminut jonkin aikaa, tarjota sitä järjestön alaisuuteen. Kun sinulla on jo näyttöä toiminnasta, järjestön ylläpitäjät näkevät helposti mitä yhdistyksesi tekee ja he voivat tehdä sen perusteella päätöksensä.

Yhdistyksen toiminta

Yhdistyksen täytyy olla toimiva, jotta se saisi kannattajia. Sivuja pitää siis päivittää tarpeeksi usein, ja suosituimmille yhdistyksille kannattaa myös harkita useampia ylläpitäjiä päivittämisen helpottamiseksi. Tärkein vaatimus toiminnalle on se, että yhdistys tekee sen minkä lupaa, siinä aikataulussa kun on luvattu. Toimintaa ei kannata ahnehtia enemmän, kuin mitä ylläpito ehtii pyörittämään. Mikäli yhdistys järjestää esimerkiksi laatuarvosteluja, tuomarit kannattaa etsiä jo ennen yhdistyksen julkaisemista. Yhdistystä ei kannata julkaista keskeneräisenä, vaan ainakin jonkin osan täytyy toimia jo julkaisuvaiheessa. Toki toimintoja voi ajanmyötä lisätä, mutta tyhjät, toimimattomat ja "tulossa pian" linkit eivät anna hyvää kuvaa yhdistyksestä, vaikka muutama osa-alue jo toimisikin.