Expage.com

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta Expage)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Expage oli loppuvuonna 1996 perustettu, ja alkuvuonna 2007 lopetettu kotisivuilmaispalvelin. Se oli etenkin virtuaalimaailman alkuaikoina hyvin suosittu, etenkin helppokäyttöisyytensä takia. Expagesivua tehdessään ei tarvinnut tuntea yhtään html kieltä, ja vaikka palvelu oli englanninkielinen, ei kielitaitoakaan juuri tarvittu. Expagesivu luotiin yksinkertaisesti antamalla sivulle nimi ja salasana. Sivun osoitteeksi tuli expage.com/page/sivunnimi. Joka sivulle piti kirjautua erikseen. Kuka tahansa saattoi siis tehdä parissa minuutissa yhden sivun, eikä tallinkaan tekoon mennyt kovin kauaa.

Expage tarjosi sivun muotoiluun editorin, jonkinverran valmista grafiikkaa, taustamusiikkeja ja vieraskirjan. Sivuilla oli merkkirajoitus, joka johti siihen että joillakin virtuaalitalleilla oli kaksiosainen etusivu. Iframet tai framet eivät toimineet expagesivuilla, ja muunlaisen ulkoasun koodi usein vei leijonanosan sivulle mahtuvista merkeistä. Sivut olivatkin yleensä hyvin yksinkertaisia, ja tallin etusivu koostui usein etusivusta, lyhyestä tervehdyksestä ja pitkästä listasta linkkejä.


Expagesivujen muokkausmahdollisuudet olivat rajalliset, ja pikkuhiljaa edistyneemmät harrastajat siirsivät tallinsa muille sivutiloille, yleisimmin Geocitiesiin tai Angelfireen, ja oppivat tekemän hienompia sivuja. Näistä hienommista sivuista tuli yhtäkkiä ihailtuja, kadehdittuja ja suurta muotia. Expage lopetti myös upload-toimintonsa, joten kaikki kuvat sinne piti suoralinkittää. Kun kaikenlisäksi frameista tuli muoti-ilmiö, expagen suosio alkoi laskea jyrkästi. Monet edistyneemmät tallit esimerkiksi kieltäytyivät yhteistyöstä expagetallien kanssa.

Vastaiskuna Expagen syrjimiselle perustettiin Expagetallien tuki Ry, EttRy, joka pyrki auttamaan expagetallien pitäjiä. Vastaanpaneminen ei lopulta kuitenkaan auttanut kun expagelaiset näkivät mitä muilla palvelimilla tehdyillä sivuilla sai aikaan. Harrastajat nielivät yksi kerrallaan ylpeytensä ja jättivät paikan.

Expage muistetaan puheissa kuitenkin edelleen, ainakin räikeistä ulkoasuistaan ja taustamusiikeistaan.


Lähteet

Expage.com (Web Archive) EttRy (Web Archive)