Hannoverinhevonen

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta Hannover)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hannoverinhevonen
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi lämminverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Saksa, Hannover
Polveutuminen paikalliset hevoset, erilaiset eurooppalaiset ja brittiläiset puoliveriset, täysiverinen
Muita nimityksiä hannover (lyh), Hanoverian (engl), Hannoveranare (ruots), Hannoveraner (saks), Hanovrien (ransk)
Käyttötarkoitus ratsu, valjakkohevonen
Ominaisuudet
Värit perusvärit, kimo, liian suuria valkoisia merkkejä ei saa olla. Voikkovärit ovat kiellettyjä.
Säkäkorkeus vaihtelee välillä 160-178 cm, yleensä kuitenkin 163-168 cm

Historia virtuaalimaailmassa

Hannoverinhevosen virtuaalihistoria on pitkä ja tietoa siitä on säilynyt jo miltei kaksi vuosikymmentä. Hannoverinhevosia on ollut virtuaalimaailmassa alusta saakka, voidaan jopa sanoa sen olevan yksi virtuaalimaailman kantaroduista. Hannoverinhevonen on vaikuttanut myös paljon fwb:n jalostuksessa.

Hannoverinhevosella on ollut aktiivisia kasvattajia ainakin vuodesta 2000 lähtien. 2000-luvun alussa vaikuttaneita jalostusoreja näkyy yhä nykypäivän hannoverien sukutauluissa. Vuonna 2001-2002 toiminut Brise Estate on ollut hannoverkasvatuksen uranuurtaja. Brise Estate muistetaan jalostusoreista Lanzinger, Rembrant, Suprimium ja Akkord's Farant. Brise Estate kasvatti hannovereja kasvattajanimellä , mutta edellämainittuja oreja käytettiin myös runsaasti ulkopuolisessa jalostuksessa.

Muita 2000-luvun alun vaikuttajia olivat Vista Ridge (2001) ja jalostusorinsa Domiro, Te Adoro Estate (2002-2008) ja jalostusorinsa Dermot Owin, Startalli (2000-2007), joka käytti hannoverkasvatuksessaan lähinnä ulkopuolisia oreja mm. Brise Estatesta, 2003-vuonna perustettu Kinship Warmbloods ja heidän jalostusoriinsa E Hazzi.

2005-2006 vuosina perustettiin siittolat Bellicose (COS-kasvatit), Skurvash (PB-kasvatit) ja Kingsvalley (SWA-kasvatit). Näiden tallien jalostushevosia näkee yhä usein hannoverien sukutauluissa ja 07/2019 Kingsvalley ja Skurvash ovat yhä toiminnassa. Bellicosen (2006-2008) vaikuttavina jalostusoreina muistetaan Extase CX ja Charleston. Skurvashin merkittävimpiä jalostusoreina voidaan mainita Severus Snape GER, Darkside Crimson, Grove GER ja Grenier GER. Kingsvalleyn vaikuttajaoriit ovat olleet Don Corleone ja Skurvashin kasvattama Moordenaar PB.

Vuodesta 2008 lähtien ”uutta verta” hannoverjalostukseen toivat Gestüt Spiegelung (2008-2014, kasvattajanimi Amarn) ja Wincare (2008-2012, kasvattajanimi W! ja Wincare's, jonka jälkeen Cirion Stud 2012-2014, 2014-> Moon Sugar ltd), joista Spiegelung kasvatti koulupainotteisia hannovereja, kun taas Wincare estepainotteisia. Gestüt Spiegelungin vaikuttavia oreja olivat Dis Badt, Carlos Min, Calvin Dime ja Canthos NH. Wincareen hannoverjalostuksessa vaikuttaneet oriit olivat Tropic Thunder GER ja Skurvashin kasvattama Snipe Hunting PB.

Mainitsemisen arvoisena kasvattajana myös Las Vegas, joka on ollut vahvana vaikuttajana vanhojen hannoversukujen säilyttämisessä. Las Vegasin kasvatit tunnistetaan Vegas-liitteestä.

Nykytilanne

Hannoverinhevosen suosio kautta aikain on vaikuttanut myös siihen, että ajan saatossa rodusta on tullut jopa tavallinen. Nykypäivänä rodulla ei ole enää kovinkaan monta aktiivista kasvattajaa, jonka vuoksi pitkäsukuiset hevoset alkavat olla sukua toisilleen. Aktiivisten kasvattajien puuttuessa myös vanhojen sukulinjojen jatkaminen käy entistä vaikeammaksi ja pelkona onkin, että vuosikymmenien virtuaalinen kasvatustyö on valumassa hukkaan. Hannoverinhevonen itsessään ei ole katoamassa virtuaalimaailmasta, vaan siltä osin rodun tulevaisuus näyttää säilyvältä.

Jalostus

Hannoverinhevonen ei ole virallinen rotu IRL, vaan paikallinen ja koska hannover ei ole suljettu kantakirja, kuten trakehner, saadaan siihen IRL maailmassa ”sekoittaa” myös muita ratsuhevoskantakirjoja. Virtuaalisesti on enemmän vakiinnuttu ”puhdasjalostukseen”, eli hannover + hannover = hannover, mutta on myös täysin sallittua käyttää muidenkin kantakirjojen hevosia ja englantilaista täysiveristäkin.

Hannovereilla on IRL nimeämissääntönä, että varsat nimetään aina samalla alkukirjaimella, kuin isäorin nimessä. Virtuaalimaailmassa tämän säännön noudatus on tietysti täysin vapaaehtoista.

Lähteet