Kuvat oikeista hevosista

Virtuaaliwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hevoskuvat ja internet

Nykypäivänä myös oikean elämän hevosharrastamiseen kuuluu usein internet. Hevosista otetaan valokuvia, jotka usein julkaistaan internetissä esimerkiksi keskustelupalstoilla, myynti-ilmoituksissa tai kuvagallerioissa. Monet tekevät kotisivut myös oikeille hevosilleen, tai käyttävät hevosten kuvia tallin kotisivuilla. Omistajien ja hoitajien lisäksi myös valokuvaajat käyttävät nykyisin internetiä hyödyksi. Kuvaajat tekevät omia kuvagallerioita ja kotisivuja, joilta omistajat voivat usein tilata esimerkiksi kilpailuissa otettuja kuvia omista hevosistaan.

Internetissä voit siis törmätä omasta hevosestasi yleisellä paikalla tai jossakin tapahtumassa otettuihin kuviin, vaikka itse et olisi tiedostanut, että kuvia on otettu. Suomen lain mukaan valokuvaajan ei tarvitse kysyä lupaa hevoskuvien julkaisemiseen, edes ratsastaja selässä, kun hevonen on kuvissa pääosassa ja kuvat on otettu joko yleisellä paikalla tai yleisessä tapahtumassa. Tämä koskee esimerkiksi kaikkia ratsastus- ja hevostapahtumia (esimerkiksi näyttelyitä). Myös hevosen kanssa yleisillä paikoilla liikkuessa (esimerkiksi taajamat, yleiset tiet) kuvaajalla on oikeus ottaa kuvia.

Vaikka hyviin tapoihin kuuluu ottaa kuvattavan mielipide huomioon tällaisissa tilanteissa, lain mukaiselle kuvaamiselle ei ole rajoituksia.

Hevosesi kuvia virtuaalitalleilla?

Järjestäytyneessä virtuaalimaailmassa (etenkin Virtuaalisen Ratsastajainliiton vaikutuspiirissä) luvattomasti kopioituja kuvia paheksutaan yleisesti, ja tekijänoikeusrikkomuksiin suhtaudutaan vakavasti. Tällaisesta toiminnasta kiinni jäänyttä harrastajaa ei katsota hyvällä, sillä sellainen pilaa myös muiden mainetta. Jos törmäät hevosestasi otettuihin kuviin virtuaalitallilla, on tilanteelle kaksi vaihtoehtoista syytä:

  1. Jos tuntematon henkilö on valokuvannut hevostasi esimerkiksi näyttelyissä tai kilpailuissa, kuvat ovat lain mukaan luvalliset - hevosenomistajan lupaa ei tarvita. Virtuaalitalleille hevosten kuvia on voinut kuvata joko virtuaalitallin omistaja tai kuka tahansa muu harrastaja, joka on antanut kuvia käyttöön toisen henkilön virtuaalihevoselle.
  2. Jos löytämäsi kuvat ovat itse valokuvaamiasi, tai ne on muuten luvattomasti kopioitu tuntemaltasi kuvaajalta, on sivuston pitäjällä velvollisuus poistaa kuvat. Suomen tekijänoikeuslain mukaan internetissä julkaistavalle aineistolle tulee olla teoksen luojan, eli kuvaajan suostumus. Kohtelias yhteydenotto virtuaalitallin pitäjään yleensä auttaa. Epäkohtelias räyhääminen ja haukkuminen harvoin parantaa tilannetta. Saattaa myös olla, että tallia ei enää päivitetä (eli se on lopettanut), ja tarvitaan yhteydenotto sivutilan tarjoajaan. Jos sivusto on yksityishenkilön domainilla, kyseinen sivutilan tarjoaja haluaa varmasti poistaa luvattomat materiaalit sivuiltaan. Myös ilmaispalvelimiin, kuten Freewebs.com, voi ottaa yhteyttä tämänkaltaisissa tilanteissa, jolloin sivut voidaan sulkea.

Suuri osa virtuaalihevosten kuvista on kuitenkin luvallisia, ja on hyvä osata suhtautua löytämiinsä kuviin oikein, tiedostaen samalla kuvaajan ja virtuaalitallin pitäjän oikeudet. Hevosen omistajana voi aina kohteliaasti pyytää esimerkiksi sähköpostitse virtuaalitallin ylläpitäjää vaihtamaan kuvat, mutta jos ne ovat luvalliset, virtuaalitallin pitäjän ei ole tätä pakko tehdä. Monet virtuaalitallipitäjät myös sumentavat hevoskuvissa näkyvät ihmiskasvot automaattisesti kuvat saadessaan, ja monet muut tekevät sitä pyydettäessä. Jos siis olet kuvassa hevosesi kanssa tai esittämässä hevosta, voi ylläpitäjä kohteliaan pyynnön perusteella tehdä sinut tunnistamattomaksi.

Maltin menettäminen internetistä löytyvien kuvien kanssa on turhaa - kannattaa ennemmin hengittää syvään mahdollisesta ärtymyksestä huolimatta, ja todella selvittää, ovatko kuvat luvalliset. On hyvä myös muistaa, että suurin osa harrastajista käyttää hevosista edustuskelpoisia kuvia, jolloin hevosenomistaja voi olla ylpeä siitä, että hänen hieno hevosensa on niin hyvärakenteinen, että virtuaalitallin omistaja on halunnut sen kuvia hevoselleen. Ja lopulta hevonen ei mene rikki siitä, että sen valokuva on virtuaalihevosen sivuilla.

Joskus kuvat löytyvät sattumalta hakukoneita käyttämällä - tällöin joko kuvan nimessä on hevosen oikea nimi, tai virtuaalihevosen sivulle on kirjoitettu "kuvassa oikeassa elämässä esiintyy Hevosen Nimi" tai muu vastaava maininta. Jollei halua hakukoneiden löytävän hevosen kuvia virtuaalihevosten sivuilta, voi lähettää asiallisesti sähköpostia virtuaalihevosen omistajalle ja pyytää vaihtamaan kuvan nimi tai poistamaan hevosen oikea nimi sivulta.

VRL on yrittänyt poistaa hakukoneongelmaa. Liitto vaatii jokaisen rekisteröidyn virtuaalihevosen sivuilta tekstin "virtuaalihevonen" siinä muodossaan, jolloin hakukoneissa virtuaalihevossivujen ilmestymistä voi ennaltaehkäistä käyttäen hakutuloksien poistoa: etsien hakusanalla "Hevosen Nimi -virtuaalihevonen" hakukone poistaa tuloksista kaikki sivut, joilla on sana virtuaalihevonen. Selvä maininta hevosen virtuaalisuudesta auttaa myös välttämään sekaannuksia, jolloin esimerkiksi virtuaalihevosen luonnekuvausta ei erehdytä luulemaan kuvassa komeilevan oikean hevosen luonteeksi.

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Wiki
Työkalut