Ero sivun ”Lännenratsastus” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 57: Rivi 57:
 
=== Westernjaos WRJ ===
 
=== Westernjaos WRJ ===
  
Vuonna 2003 perustettiin yhtäaikaisesti kolme lännenratsastusjaosta, joista hooriyan perustama ja ylläpitämä Westernjaos (WRJ) jäi pitkäikäisimmäksi ja valittiin VRL:n alaiseksi. Jaosta piti hooriyan jälkeen (mm. Dollarin omistaja) Jenny K. ja ensimmäinen ranking nollattiin 2004. Rankingin voitti lähinnä Reiningissä kisanneet Stina (ZingeRS) ja suomenhevosori Kumi—Anka. Jenny K.:n jälkeen (2005?->) pitäjänä on ollut mm. Santi K.
+
Vuonna 2003 perustettiin yhtäaikaisesti kolme lännenratsastusjaosta, joista hooriyan perustama ja ylläpitämä [[Westernjaos]] ([[WRJ]]) jäi pitkäikäisimmäksi ja valittiin [[VRL]]:n alaiseksi. Jaosta piti hooriyan jälkeen (mm. Dollarin omistaja) Jenny V. ja ensimmäinen ranking nollattiin toukokuussa 2004. Rankingin voitti lähinnä Reiningissä kisanneet [[Käyttäjä:Stina|Stina (ZingeRS)]] ja suomenhevosori Kumi—Anka. Jenny V.:n jälkeen (2004->) pitäjänä on ollut mm. Santi K.
  
 
2000-luvun puolivälin jälkeen WRJ otti käyttöön luokkajaon "helppo, vaikea ja vaativa".
 
2000-luvun puolivälin jälkeen WRJ otti käyttöön luokkajaon "helppo, vaikea ja vaativa".
  
WRJ ei ole toiminnassa VRL:n tauon aikana.
+
WRJ ei ollut toiminnassa VRL:n tauon aikana.
  
 
[[Luokka:Lajit]]
 
[[Luokka:Lajit]]

Versio 18. tammikuuta 2011 kello 01.22

Lännenratsastus on ratsastustyyli siinä missä englantilainen tai espanjalainenkin ratsastus. Se ei ole kilpailulaji. Englanniksi se tunnetaan nimellä "Western" tai "Western Riding".

Lännenratsastus koostuu useista eri lajeista, joista osa on paikallisia tai rotukohtaisia. Lajien todellinen lukumäärä riippuu lähteestä ja lähteen kerääjästä. Monet lännenratsastuksen harrastajista eivät koskaan kilpaile tai edes ratsasta kentällä.

Historia

Lännenratsastus on kehittynyt Amerikan mantereella, erityisesti Yhdysvaltojen eteläosissa 1800-luvulla. Sen perusta on espanjalaisessa työratsastuksessa (doma vaquera). Espanjalaista perintöä on myös lajissa käytettävä mukava satula, joka mahdollistaa pitkät työpäivät.

Lännenratsastus on kehittynyt yhdessä amerikan quarterhevosen kanssa. Suurin osa nykyisistä kilpailulajeista perustuvat quarterhevoselta vaadittuihin tehtäviin ja niiltä toivottuihin ominaisuuksiin.

Kansalliset perinteet esimerkiksi Australiassa ovat muokanneet ja muokkaavat edelleen lajia koko maailman laajuisesti.

Kilpailulajeja

Tämä lista esittelee joitakin lännenratsastuksen kilpailulajeja. Luokkien nimet vaihtelevat hieman alueiden ja esimerkiksi rotuyhdistysten mukaan

Peruslajit

Peruslajit terminä tarkoittaa Suomessa vuosituhannen alussa yleisesti kilpailtuja lajeja. Nämä ovat Versatile Horsea lukuunottamatta yleisimmät lajit myös maailmanlaajuisesti.

Peruslajeihin kuuluu (listattu tavallisimmassa kilpailujärjestyksessä)

  • Western Pleasure
  • Western Horsemanship
  • Western Riding
  • Western Trail
  • Reining
  • Versatile Horse
  • Barrel Race
  • Pole Bending

Western Pleasure

Western Pleasuressa on tarkoituksena esittää hevonen mahdollisimman miellyttävänä ratsuna. Luokassa kaikki ratsukot ovat yhtä aikaa kentällä ja suorittavat askellajit tuomarin ilmoituksen mukaan. Ohittamista ei suositella.

Western Horsemanship

Lajissa on yksilösuorituksena tuomarin ennen luokan alkua julkaisema rata, josta arvostellaan radan suorituksen tarkkuus ja laatu, molemmat asteikolla 0-10 pistettä. Tämän lisäksi suoritetaan Pleasure-tyyppinen ryhmäosuus, joka on arvostelusta noin 20 prosenttia ja vaikuttaa lähinnä keskenään suunnilleen samanarvoisten suoritusten järjestämiseen. Laji keskittyy ratsastajan istunnan, apujenkäytön ja muiden taitojen arvosteluun.

Western Trail

Western Trail perustuu tehtäville, joita voi tulla eteen tavallisella maastolenkillä. Pakolliset esteet on puomien ylittäminen, peruutus ja portin avaaminen, läpikulku ja sulkeminen ratsain. Arvostellaan hevosen tapaa suorittaa tehtävät sekä sen askellajit.

Kilpailuluokat

Lännenratsastuksessa ei ole käytössä samanlaista tasojärjestelmää kuin esimerkiksi kouluratsastuksessa on.

Kilpailuissa luokkajaot perustuvat ratsukoiden ominaisuuksiin. Tavallisia luokkia on muun muassa

  • aloittelijoille suunnatut Superbeginners, Beginners, Bushriders, koulutusohjelma, New Horses
  • eritasoisille ratsastajille Youth (nuori ratsastaja), Amateurs, Professionals
  • avoin luokka Open
  • ikäryhmäluokat Junior (alle 6-vuotias hevonen), Senior (6 vuotta täyttänyt hevonen), Futurity (ikärajat vaihtelevat maan ja rodun mukaan välillä 2-5 vuotta), All Ages (kaikki iät)
  • rotuluokat esimerkiksi painteille, quartereille, arabeille, breeding stock painteille

Lisäksi kilpailuluokat jaetaan tasokohtaisesti kilpailun tyypin mukaan kilpailuharjoituksesta kansainvälisiin luokkiin. Suomessa jako tapahtuu kirjaimilla E-A, joista E on kilpailuharjoitus, D seurakilpailu, C aluekilpailu, B kansallinen kilpailu ja A kansainvälinen kilpailu.


Lännenratsastus virtuaalimaailmassa

Laji on tunnettu hyvinkin pitkään myös virtuaalisesti. Kilpailuissa on järjestetty lähinnä peruslajien (Western Pleasure, Trail ja Horsemanship, Reining, Barrel Race) luokkia, joita ei ole jaettu mitenkään tasoihin tai muihin määritteisiin.

Lännenratsastuksen tukiyhdistys VLRY

Vuonna 2001 Stina perusti Virtuaalisen lännenratsastuksen tukiyhdistyksen, jonka oli tarkoitus kerätä yhteen erilaisia kilpailukutsuja sekä esitellä lajeja. Nykyään VLRY:llä on oma kilpailujärjestelmä ja se järjestää kilpailuja noin 30 lännenratsastuksen lajissa. Toimintaan kuuluu myös menestyneiden hevosten palkitseminen.

Westernjaos WRJ

Vuonna 2003 perustettiin yhtäaikaisesti kolme lännenratsastusjaosta, joista hooriyan perustama ja ylläpitämä Westernjaos (WRJ) jäi pitkäikäisimmäksi ja valittiin VRL:n alaiseksi. Jaosta piti hooriyan jälkeen (mm. Dollarin omistaja) Jenny V. ja ensimmäinen ranking nollattiin toukokuussa 2004. Rankingin voitti lähinnä Reiningissä kisanneet Stina (ZingeRS) ja suomenhevosori Kumi—Anka. Jenny V.:n jälkeen (2004->) pitäjänä on ollut mm. Santi K.

2000-luvun puolivälin jälkeen WRJ otti käyttöön luokkajaon "helppo, vaikea ja vaativa".

WRJ ei ollut toiminnassa VRL:n tauon aikana.