Ero sivun ”Lännenratsastus” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
 
(8 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 4: Rivi 4:
  
 
== Historia ==
 
== Historia ==
Lännenratsastus on kehittynyt Amerikan mantereella, erityisesti Yhdysvaltojen eteläosissa 1800-luvulla. Sen perusta on espanjalaisessa työratsastuksessa (doma vaquera). Espanjalaista perintöä on myös lajissa käytettävä mukava satula, joka mahdollistaa pitkät työpäivät.
+
Lännenratsastus on kehittynyt Amerikan mantereella, erityisesti Yhdysvaltojen eteläosissa 1800-luvulla. Sen perusta on espanjalaisessa työratsastuksessa ([[doma vaquera]]). Espanjalaista perintöä on myös lajissa käytettävä mukava satula, joka mahdollistaa pitkät työpäivät.
  
Lännenratsastus on kehittynyt yhdessä amerikan quarterhevosen kanssa. Suurin osa nykyisistä kilpailulajeista perustuvat quarterhevoselta vaadittuihin tehtäviin ja niiltä toivottuihin ominaisuuksiin.
+
Lännenratsastus on kehittynyt yhdessä [[quarterhevonen|quarterhevosen]] kanssa. Iso osa nykyisistä kilpailulajeista perustuu quarterhevoselta vaadittuihin tehtäviin ja niiltä toivottuihin ominaisuuksiin. Lopuista valtaosa perustuu taas Amerikan alkuperäiskansojen hevoskilpailuihin (erityisesti vauhtilajit).  
  
Kansalliset perinteet esimerkiksi Australiassa ovat muokanneet ja muokkaavat edelleen lajia koko maailman laajuisesti.  
+
Kansalliset perinteet esimerkiksi Australiassa ovat muokanneet ja muokkaavat edelleen lajia maailmanlaajuisesti.
  
== Kilpailulajeja ==
+
=== Muut kehityslinjat ===
Tämä lista esittelee joitakin lännenratsastuksen kilpailulajeja. Luokkien nimet vaihtelevat hieman alueiden ja esimerkiksi rotuyhdistysten mukaan
+
Lännenratsastus ei ole ainoa doma vaquerasta kehittynyt laji. [[Working Equitation]] on suhteellisen tuore lisäys muutamien maiden (mm. Espanja, Ruotsi, Yhdysvallat) lajivalikoimaan. Siinä yhdistyvät niin doma vaquera, garrocha- ja karjatyöskentely kuin trailista, reiningistä ja western ridingistä tutut tehtävät.
  
=== Lajijaot ===
+
Lännenratsastuksen pohjalle on viimeisinä vuosina rakennettu myös paljon uusia lajeja. Näistä tunnetuin on "Cowboy Dressage". Laji on hyvin kiistanalainen ja suurin osa lännenratsastukseen (ja erityisesti reiningiin) perehtyneistä ratsastajista eivät hyväksy cowboy dressagen ajatusmallia.
Koska lännenratsastukseen kuuluu niin monta erillistä alalajiaan, erilaiset yhdistykset, järjestöt, harrastajaryhmät yms. ovat ottaneet tavakseen jakaa lajeja ryhmiin jonkin kriteerin suhteen. Yleensä hevosilla, etenkin korkeammalla tasolla, kilpaillaan joko vain yhdessä lajissa tai tietyssä lajiryhmässä.
 
  
Tämä osio sisältää esimerkkejä lajijaoista.
+
== Kilpailulajit ==
 
+
: ''Katso pääartikkeli [[Lännenratsastuksen kilpailulajit]]''
==== Peruslajit ====
+
Erilaisia kilpailulajeja lännenratsastuksessa on maasta, rotuyhdistyksestä ja laskijasta riippuen kymmeniä.
Peruslajit terminä tarkoittaa Suomessa vuosituhannen alussa yleisesti kilpailtuja lajeja. Nämä ovat Versatile Horsea lukuunottamatta yleisimmät lajit myös maailmanlaajuisesti.  
+
 
+
Tavallisimmat kilpailulajit (yleisimmissä kilpailunsisäisessä järjestyksessä) ovat:
Peruslajeihin kuuluu (listattu tavallisimmassa kilpailujärjestyksessä)
 
 
* Western Pleasure
 
* Western Pleasure
 
* Western Horsemanship
 
* Western Horsemanship
 
* Western Riding
 
* Western Riding
 
* Western Trail
 
* Western Trail
* Reining
 
* Versatile Horse
 
* Barrel Race
 
* Pole Bending
 
 
==== Yleisiä kilpailuyhdistelmiä ====
 
Nämä listat ovat vain esimerkkejä. Lajit tulee aina valita hevosen ominaisuuksien ja ratsastajan kykyjen sekä kiinnostuksen mukaan. Otsikointi on tehty päälajin (tai lajiryhmän yleisimmän lajin) mukaan, jos muuta yhteisnimikettä ei ole.
 
 
===== Reining =====
 
Vaihtoehto 1.
 
 
* Reining
 
* Reining
 
* Barrel Race
 
* Barrel Race
* Pole Bending
 
* tai/ja jokin muu vauhtilaji
 
  
Vaihtoehto 2.
+
Ratsukko voi kilpailla joko kaikissa eri lajeissa tai vain yhdessä-kahdessa. Harrastelijatasolla on tavallista kilpailla useassa lajissa, mutta lajimäärä tavallisesti vähenee mitä korkeammalle päästään.
* Reining
 
* Cutting
 
* Roping
 
 
 
Vaihtoehto 3.
 
* Reining
 
* Working Cow Horse (Reined Cow Horse)
 
* Working Ranch Horse
 
 
 
===== Ranch Versatility =====
 
Ranch Versatility perustuu Ranch-lajeihin ja siinä voidaan järjestää myös [[kenttäratsastus]]kilpailujen tapaan useammasta lajista koostuvia yhteiskilpailuja.
 
 
 
* Ranch Conformation
 
* Ranch Riding
 
* Working Ranch Horse
 
* Ranch Cutting
 
* Ranch Trail
 
 
 
=== Western Pleasure ===
 
Western Pleasuressa on tarkoituksena esittää hevonen mahdollisimman miellyttävänä ratsuna. Luokassa kaikki ratsukot ovat yhtä aikaa kentällä ja suorittavat askellajit tuomarin ilmoituksen mukaan. Ohittamista ei suositella.
 
 
 
Luokka arvostellaan asettamalla ratsukot järjestykseen.
 
 
 
=== Western Horsemanship ===
 
Lajissa on yksilösuorituksena tuomarin ennen luokan alkua julkaisema rata, josta arvostellaan radan suorituksen tarkkuus ja laatu, molemmat asteikolla 0-10 pistettä. Tämän lisäksi suoritetaan Pleasure-tyyppinen ryhmäosuus, joka on arvostelusta noin 20 prosenttia ja vaikuttaa lähinnä keskenään suunnilleen samanarvoisten suoritusten järjestämiseen. Laji keskittyy ratsastajan istunnan, apujenkäytön ja muiden taitojen arvosteluun.
 
 
 
=== Western Riding ===
 
Western Riding vastaa periaatteiltaan ehkä puhtaimmin [[kouluratsastus]]ta: siinä on ennakkoon määritelty ohjelma, jonka suorituksen laatu pisteytetään. Lajissa suurin osa radasta suoritetaan laukassa ja tärkeimpiä yksittäisiä tehtäviä ovatkin laukanvaihdot. Radat sisältävät aina puominylityksiä, jonkinlaisen pujottelun sekä kaikki askellajit, mukaanlukien peruutuksen.
 
 
 
Ratsukolla on radalle saapuessa 70 pistettä, johon tehdään vähennyksiä ja lisäyksiä säännöissä kuvatuin perustein.
 
 
 
=== Western Trail ===
 
Western Trail perustuu tehtäville, joita voi tulla eteen tavallisella maastolenkillä. Pakolliset esteet on puomien ylittäminen, peruutus ja portin avaaminen, läpikulku ja sulkeminen ratsain. Arvostellaan hevosen tapaa suorittaa tehtävät sekä sen askellajit.
 
 
 
Ratsukolla on radalle saapuessa 70 pistettä, johon tehdään vähennyksiä ja lisäyksiä säännöissä kuvatuin perustein.
 
 
 
=== Reining ===
 
Reining on toinen laji, jota on kuvattu lännenratsastuksen vastineeksi kouluratsastukselle. Siinäkin on valmiita ratoja, joista kilpailuihin tuomarit valitsevat yhden. Rata suoritetaan kokonaan laukassa ja siihen kuuluu erilaisia pysähdyksiä, ympyröitä, roll-backejä, spinejä ja peruutusta.
 
 
 
Ratsukolla on radalle saapuessa 70 pistettä, johon tehdään vähennyksiä ja lisäyksiä säännöissä kuvatuin perustein.
 
 
 
=== Versatile Horse ===
 
Versatile Horse tunnetaan myös nimellä Super Horse ja se on kilpailulaji ainoastaan Pohjoismaissa. Se perustuu Trailin, Reiningin ja Western Ridingin tehtäviin ja periaatteisiin. Sille on annettuja vakio-ohjelmia, joista tuomari valitsee yhden. Ohjelmat sisältävät perutuustehtäviä, portin, laukkaympyröitä, laukanvaihtoja ja raveja. Laji on eräänlainen kuninkuusluokka, jonka tarkoituksena on testata hevosen monipuolisuutta ja tästä syystä se on avoin vain Senior-hevosille.
 
 
 
Ratsukolla on radalle saapuessa 70 pistettä, johon tehdään vähennyksiä ja lisäyksiä säännöissä kuvatuin perustein.
 
 
 
=== Barrel Race ===
 
Barrel Racessa pujotellaan kolme tynnyriä, jotka on aseteltu apilanmuotoiseen kuvioon. Ensimmäisenä kierretään oikeanpuoleinen tynnyri, sitten vasemmanpuoleinen ja viimeisenä kärkitynnyri, josta palataan takaisin maaliviivan ylitse. Radan suorittaminen peilikuvana (vasen-oikea-kärki) on myös mahdollista.
 
 
 
Yleensä Barrel Racessa ratsastetaan kaksi hiitiä ja pienin yhteenlaskettu aika voittaa.
 
 
 
Lajia kilpaillaan myös [[gymkhana]]ssa.
 
 
 
=== Pole Bending ===
 
Pole Bendingissä pujotellaan 6 peräkkäin asetettua tolppaa siten, että ensimmäisenä ratsastetaan mahdollisimman nopeasti tolppien ohitse lähtöviivalta kauimmaisen tolpan taakse, pujotellaan tolpat kohti maaliviivaa ja siitä poispäin ja palataan tolpparivin alotukseen nähden vastakkaista puolta mahdollisimman nopeasti takaisin maaliviivan yli.
 
 
 
Yleensä ratsastetaan kaksi hiittiä ja nopein yhteenlaskettu aika voittaa.
 
 
 
Lajia kilpaillaan myös [[gymkhana]]ssa.
 
  
 
== Kilpailuluokat ==
 
== Kilpailuluokat ==
Lännenratsastuksessa ei ole käytössä samanlaista tasojärjestelmää kuin esimerkiksi kouluratsastuksessa on.  
+
Lännenratsastuksessa ei ole käytössä samanlaista tasojärjestelmää kuin esimerkiksi [[kouluratsastus|kouluratsastuksessa]] on.  
  
 
Kilpailuissa luokkajaot perustuvat ratsukoiden ominaisuuksiin. Tavallisia luokkia on muun muassa
 
Kilpailuissa luokkajaot perustuvat ratsukoiden ominaisuuksiin. Tavallisia luokkia on muun muassa
Rivi 110: Rivi 37:
 
* avoin luokka Open
 
* avoin luokka Open
 
* ikäryhmäluokat Junior (alle 6-vuotias hevonen), Senior (6 vuotta täyttänyt hevonen), Futurity (ikärajat vaihtelevat maan ja rodun mukaan välillä 2-5 vuotta), All Ages (kaikki iät)
 
* ikäryhmäluokat Junior (alle 6-vuotias hevonen), Senior (6 vuotta täyttänyt hevonen), Futurity (ikärajat vaihtelevat maan ja rodun mukaan välillä 2-5 vuotta), All Ages (kaikki iät)
* rotuluokat esimerkiksi painteille, quartereille, arabeille, breeding stock painteille
+
* rotuluokat esimerkiksi painteille, quartereille, arabeille, breeding stock painteille, aaseille tai saddlebredeille
  
 
Lisäksi kilpailuluokat jaetaan tasokohtaisesti kilpailun tyypin mukaan kilpailuharjoituksesta kansainvälisiin luokkiin. Suomessa jako tapahtuu kirjaimilla E-A, joista E on kilpailuharjoitus, D seurakilpailu, C aluekilpailu, B kansallinen kilpailu ja A kansainvälinen kilpailu.
 
Lisäksi kilpailuluokat jaetaan tasokohtaisesti kilpailun tyypin mukaan kilpailuharjoituksesta kansainvälisiin luokkiin. Suomessa jako tapahtuu kirjaimilla E-A, joista E on kilpailuharjoitus, D seurakilpailu, C aluekilpailu, B kansallinen kilpailu ja A kansainvälinen kilpailu.
Rivi 128: Rivi 55:
 
2000-luvun puolivälin jälkeen WRJ otti käyttöön luokkajaon "helppo, vaikea ja vaativa".
 
2000-luvun puolivälin jälkeen WRJ otti käyttöön luokkajaon "helppo, vaikea ja vaativa".
  
WRJ ei ollut toiminnassa VRL:n tauon aikana.
+
Jaoksen toimintaan on kuulunut katkonaisesti myös laatuarvostelu.
 +
 
 +
WRJ ei ollut toiminnassa VRL:n tauon aikana. Joulukuussa 2011 WRJ aloitti jälleen toimintansa ja uutena pitäjänä jaoksessa on Christa W.
  
 
[[Luokka:Lajit]]
 
[[Luokka:Lajit]]
 +
[[Luokka: Lännenratsastus]]

Nykyinen versio 21. lokakuuta 2015 kello 12.26

Lännenratsastus on ratsastustyyli siinä missä englantilainen tai espanjalainenkin ratsastus. Se ei ole kilpailulaji. Englanniksi se tunnetaan nimellä "Western" tai "Western Riding".

Lännenratsastus koostuu useista eri lajeista, joista osa on paikallisia tai rotukohtaisia. Lajien todellinen lukumäärä riippuu lähteestä ja lähteen kerääjästä. Monet lännenratsastuksen harrastajista eivät koskaan kilpaile tai edes ratsasta kentällä.

Historia

Lännenratsastus on kehittynyt Amerikan mantereella, erityisesti Yhdysvaltojen eteläosissa 1800-luvulla. Sen perusta on espanjalaisessa työratsastuksessa (doma vaquera). Espanjalaista perintöä on myös lajissa käytettävä mukava satula, joka mahdollistaa pitkät työpäivät.

Lännenratsastus on kehittynyt yhdessä quarterhevosen kanssa. Iso osa nykyisistä kilpailulajeista perustuu quarterhevoselta vaadittuihin tehtäviin ja niiltä toivottuihin ominaisuuksiin. Lopuista valtaosa perustuu taas Amerikan alkuperäiskansojen hevoskilpailuihin (erityisesti vauhtilajit).

Kansalliset perinteet esimerkiksi Australiassa ovat muokanneet ja muokkaavat edelleen lajia maailmanlaajuisesti.

Muut kehityslinjat

Lännenratsastus ei ole ainoa doma vaquerasta kehittynyt laji. Working Equitation on suhteellisen tuore lisäys muutamien maiden (mm. Espanja, Ruotsi, Yhdysvallat) lajivalikoimaan. Siinä yhdistyvät niin doma vaquera, garrocha- ja karjatyöskentely kuin trailista, reiningistä ja western ridingistä tutut tehtävät.

Lännenratsastuksen pohjalle on viimeisinä vuosina rakennettu myös paljon uusia lajeja. Näistä tunnetuin on "Cowboy Dressage". Laji on hyvin kiistanalainen ja suurin osa lännenratsastukseen (ja erityisesti reiningiin) perehtyneistä ratsastajista eivät hyväksy cowboy dressagen ajatusmallia.

Kilpailulajit

Katso pääartikkeli Lännenratsastuksen kilpailulajit

Erilaisia kilpailulajeja lännenratsastuksessa on maasta, rotuyhdistyksestä ja laskijasta riippuen kymmeniä.

Tavallisimmat kilpailulajit (yleisimmissä kilpailunsisäisessä järjestyksessä) ovat:

  • Western Pleasure
  • Western Horsemanship
  • Western Riding
  • Western Trail
  • Reining
  • Barrel Race

Ratsukko voi kilpailla joko kaikissa eri lajeissa tai vain yhdessä-kahdessa. Harrastelijatasolla on tavallista kilpailla useassa lajissa, mutta lajimäärä tavallisesti vähenee mitä korkeammalle päästään.

Kilpailuluokat

Lännenratsastuksessa ei ole käytössä samanlaista tasojärjestelmää kuin esimerkiksi kouluratsastuksessa on.

Kilpailuissa luokkajaot perustuvat ratsukoiden ominaisuuksiin. Tavallisia luokkia on muun muassa

  • aloittelijoille suunnatut Superbeginners, Beginners, Bushriders, koulutusohjelma, New Horses
  • eritasoisille ratsastajille Youth (nuori ratsastaja), Amateurs, Professionals
  • avoin luokka Open
  • ikäryhmäluokat Junior (alle 6-vuotias hevonen), Senior (6 vuotta täyttänyt hevonen), Futurity (ikärajat vaihtelevat maan ja rodun mukaan välillä 2-5 vuotta), All Ages (kaikki iät)
  • rotuluokat esimerkiksi painteille, quartereille, arabeille, breeding stock painteille, aaseille tai saddlebredeille

Lisäksi kilpailuluokat jaetaan tasokohtaisesti kilpailun tyypin mukaan kilpailuharjoituksesta kansainvälisiin luokkiin. Suomessa jako tapahtuu kirjaimilla E-A, joista E on kilpailuharjoitus, D seurakilpailu, C aluekilpailu, B kansallinen kilpailu ja A kansainvälinen kilpailu.


Lännenratsastus virtuaalimaailmassa

Laji on tunnettu hyvinkin pitkään myös virtuaalisesti. Kilpailuissa on järjestetty lähinnä peruslajien (Western Pleasure, Trail ja Horsemanship, Reining, Barrel Race) luokkia, joita ei ole jaettu mitenkään tasoihin tai muihin määritteisiin.

Lännenratsastuksen tukiyhdistys VLRY

Vuonna 2001 Stina perusti Virtuaalisen lännenratsastuksen tukiyhdistyksen, jonka oli tarkoitus kerätä yhteen erilaisia kilpailukutsuja sekä esitellä lajeja. Nykyään VLRY:llä on oma kilpailujärjestelmä ja se järjestää kilpailuja noin 30 lännenratsastuksen lajissa. Toimintaan kuuluu myös menestyneiden hevosten palkitseminen.

Westernjaos WRJ

Vuonna 2003 perustettiin yhtäaikaisesti kolme lännenratsastusjaosta, joista hooriyan perustama ja ylläpitämä Westernjaos (WRJ) jäi pitkäikäisimmäksi ja valittiin VRL:n alaiseksi. Jaosta piti hooriyan jälkeen (mm. Dollarin omistaja) Jenny V. ja ensimmäinen ranking nollattiin toukokuussa 2004. Rankingin voitti lähinnä Reiningissä kisanneet Stina (ZingeRS) ja suomenhevosori Kumi—Anka. Jenny V.:n jälkeen (2004->) pitäjänä on ollut mm. Santi K.

2000-luvun puolivälin jälkeen WRJ otti käyttöön luokkajaon "helppo, vaikea ja vaativa".

Jaoksen toimintaan on kuulunut katkonaisesti myös laatuarvostelu.

WRJ ei ollut toiminnassa VRL:n tauon aikana. Joulukuussa 2011 WRJ aloitti jälleen toimintansa ja uutena pitäjänä jaoksessa on Christa W.