Tarinakilpailut

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 14. tammikuuta 2011 kello 14.50 – tehnyt Eilowy (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarinakilpailuilla tarkoitetaan kilpailuja, joiden tulokset ratkaistaan osallistujien kirjoittamien tarinoiden perustella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokainen osallistuja kirjoittaa kilpailujen järjestäjän antaman ohjeistuksen mukaisen tarinan ja toimittaa sen järjestäjälle (yleensä ilmoittautumisen yhteydessä, joissakin tapauksissa tietyn aikarajan sisällä. Ohjeistus on järjestäjän päätettävissä ja sen tulisi löytyä kilpailukutsusta). Osallistumisen aikarajan ylityttyä tai luokan rajatun osallistujamäärän täytyttyä, kilpailujen järjestäjä tai hänen luokalle hankkimansa tuomari lukee tarinat ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen itse päättämiensä kriteerien perusteella (yleisin kriteeri kuitenkin yksinkertaisesti se, mitä tuomari mistäkin tarinasta yleisesti pitää). Yleensä tarinaan kirjoitetuilla virhepisteillä tai hylkäyksillä ei ole suoraa merkitystä kilpailujen tulokseen.

Perinteisimmillään tarinakilpailujen tarina kertoo kilpailupäivän tapahtumista, erityisesti itse kilpailusuorituksesta. Nykyisin on kuitenkin alettu järjestää monenlaisia tarinaluokkia. Tämän vuoksi myös tarinakilpailun käsite on hieman venynyt. Nykyisin se tarkoittaa käytännössä mitä tahansa luokkaa, jossa osallistujan on tuotettava luovaa tekstiä. Tämä voi olla sanojen lisäämistä tai annetun tarinanalun jatkamista, runojen kirjoittamista tai tarinan kirjoittamista annetun otsikon tai aiheen inspiroimana. Se, millaisia ohjeita tarinan (tai "tarinan") kirjoittamiselle haluaa antaa, on täysin kilpailujen järjestäjän päätettävissä. Nykyisin on varsin tavallista, että tarinoille annetaan myös maksimi- tai minimisanamäärä.

Perinteisistä arvotuista kilpailuista poiketen tarinakilpailujen järjestäjä ei voi osallistua itse tuomaroimiinsa tarinakilpailuihin. Tämä johtuu ymmärrettävästi siitä, ettei hänen ole helppo olla objektiivinen itse kirjoittamansa tarinan ja muiden kirjoittamien tarinoiden paremmuuden välillä. Tämän vuoksi osa kilpailujen järjestäjistä pyytää jotakuta muuta tuomaroimaan järjestämiensä kilpailujen tarinaluokat.

Nykyisin ei kovin usein järjestetä kilpailuja, joissa olisi pelkkiä tarinaluokkia. Yleisesti ottaenkaan tarinakilpailut eivät ole kovin suuressa suosiossa. Toisinaan kilpailuissa kuitenkin järjestetään tarinaluokkia perinteisten arvottujen luokkien rinnalla (samoissa kilpailuissa voi olla myös kysymysluokkia). Kilpailuyhdistysten alaisissa kilpailuissa tarinaluokista saa yleensä enemmän rankingpisteitä kuin arvotuista luokista. Tarinakilpailuja voidaan myös järjestää missä lajissa tahansa, tosin kaikki kilpailuyhdistykset eivät tue niiden järjestämistä.