Realistinen kasvatus ja perinnöllisyys

Virtuaaliwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koska virtuaalimaailmassa kaikki on mahdollista, ei ole pakottavaa tarvetta miettiä kuinka realistisesti hevosia kasvattaa. Realistisuuden rajat tulevat usein helposti vastaan jo hevosten määrän kanssa. Kaikki eivät edes tahdo realistisuutta, vaan he pitävät kiinni siitä että virtuaalimaailmassa kaikki on mahdollista. Toisille taas realistisuuden tavoittelu on hyvinkin tärkeää. Jotkut harrastajat keskittyvät realistisuuden tavoitteluun yhdellä osa-alueella, esimerkiksi värien perinnöllisyydessä, mutta kilpailevat hevosillaan silti epärealistisesti. Epärealistinen harrastaminen ei ole paha asia, vaan virtuaalihevosia voi harrastaa monella tavalla. Realistisuuden tavoittelu on kuitenkin yksi näkökulma harrastukseen.

Sisällysluettelo

Ikääntyminen

Realistinen kasvatus ei välttämättä tarkoita reaali-ikääntymisen käyttämistä, vaan sitä että hevonen ikääntyy realistisesti valitun ikääntymistavan puitteissa. Joillakin harrastajilla on tapana esimerkiksi nopeuttaa tiineys- ja varsa-aikaa niin, että varsa on kilpailuikäinen lähes heti synnyttyään ja alkaa sen jälkeen ikääntyä hitaammin. Jotkut taas eivät välitä hevosen ikääntymisestä vaan aloittavat kilpailuttamisen mahdollisesti jopa jo ennen varsan syntymää tai suoraan huipputasolta, vaikka kyseessä olisi hyvin nuori hevonen. Varsoja saatetaan myös teettää takautuvasti, eli päätetään että tämä tamma sai sittenkin varsan viime vuonna. Nämä tavat ovat jokseenkin yleisiä, mutta sotivat realistisen kasvattamisen periaatteita vastaan.

Kilpaileminen

Etenkin ratsuhevoskasvatuspuolella tunnutaan ajattelevan, että kunhan hevosella on koossa tietty määrä kilpailusijoituksia, se on automaattisesti jalostushevosainesta. Harva kuitenkin pysähtyy miettimään sitä, että montako kilpailua hevonen kiersi ennen kuin se sai sijoitusmääränsä kokoon. Realistisesti ajateltuna hevonen, joka kilpailee kolmessakymmenessä kilpailussa ja sijoittuu niistä kahdessakymmenessä, on parempi kuin hevonen joka kilpailee sadassa kilpailussa mutta sijoittuu yhtä monessa, eli kahdessakymmenessä. Monet kuitenkin merkitsevät hevosensa sivuille vain sijoitukset, joten mistään ei näy kuinka monessa kilpailussa hevonen on käynyt saadakseen sijoitusmääränsä. Realistinen tapa tarkastella kilpailutuloksia on pohtia enemmän tulosten laatua, kuin määrää.

Sama hevonen ei myöskään realistisesti ajateltuna voi kilpailla huipputasolla useammassa lajissa. Yksinkertaisesti aika ei riitä treenaamaan hevosta oikeasti huipulle useammassa lajissa, saati sitten että se olisi aina rakenteellisestikaan mahdollista. Esimerkiksi huipputason este- ja kouluhevosen rakenne ja lihaksisto eroavat toisistaan jo merkittävästi. Nuori hevonen ei myöskään realistisesti voi heti olla lajinsa huipputasolla.

Perinnöllisyys

Virtuaalimaailmassa perinnöllisyys ei ole täysin mahdollista, eivätkä kaikki edes toivo sitä. Mitkään ominaisuudet eivät siis periydy automaattisesti, vaan kahden huippukouluratsun varsasta voi tulla huippuestehevonen ja kaksi mustaa voivat saada kimon varsan. Virtuaalihevonen voi myös kesken elämänsä vaihtaa väriään ja rakennettaan kuvien vaihtumisen myötä. Jotkut harrastajat toivovat kuitenkin ominaisuuksien periytyvän, ja he ovat tarkkoja esimerkiksi värien periytymisen realistisuudesta.

Värit

Värien periytyminen on mielenkiintoinen osa hevosjalostusta oikeassa elämässä ja virtuaalimaailmassa väreillä pääsee oikein leikkimään. Harvinaisetkin väriyhdistelmät ovat virtuaalimaailmassa melko helposti saavutettavissa. Joillekin virtuaaliharrastajille värigenetiikka on tärkeä osa harrastusta ja he käyttävät pitkiäkin aikoja sopivanvärisen hevosen kuvan etsimisessä virtuaalihevoselle. Jotkut ovat myös tarkkoja siitä, että heidän ostamiensa hevosten sukutaulussa värit ovat periytyneet realistisesti. Kasvattaja voi edesauttaa värien periytymistä kertomalla kasvatin ostajalle suvun puolesta mahdollisista värivaihtoehdoista. Jotkut jopa tarjoavat sopivanvärisen hevosen kuvia mukaan varsalle.

Luonne

Monet harrastajat käyttävät hyväkseen hevosen vanhempien luonteita kirjoittaessaan luonnekuvausta. Näin jotkin luonteenpiirteet periytyvät vanhemmilta varsoille. Tämä usein myös helpottaa luonnekuvauksen kirjoittamista, koska ei tarvitse lähteä sitä luomaan täysin tyhjästä. On kuitenkin otettava huomioon, että reaalimaailmassa varsan luonteeseen vaikuttaa emä ja sen käytösmallit enemmän kuin isän luonne, joskin temperamentti voi periytyä jossain määrin isältäkin. Käyttäytymiseen vaikuttaa tietysti myös hevosen saama kohtelu eikä luonne muutenkaan aina periydy mitenkään selkeästi vaan kahden rauhallisen hevosen varsa voi olla huomattavasti vanhempiaan temperamenttisempi.

Rakenne ja tyyppi

Kuvia valitessa jotkut kiinnittävät huomiota värin lisäksi hevosen rakenteeseen ja tyyppiin. Kahden raskasrakenteisen hevosen varsasta ei tehdä sirorakenteista eikä kahden selvästi ponimaisen eläimen varsa ole hevosmainen. Myös hyvin laukkapainoitteisen täysiverisuvun varsa on varmasti erinäköinen kuin esteratsusukuinen täysiverinen. Eri rotujen sisällä on erilaisia tyyppejä ja vaikkei mitään erityisesti tunnustettuja tyyppejä olisikaan, on rakenteellista vaihtelua jonkin verran.

Reaalimaailmassa rakenne ja tyyppi eivät aina periydy suoraan vanhemmilta. Erityisesti erilaiset risteytyshevoset, joiden lähisuvusta löytyy mahdollisesti hyvinkin erityyppisiä hevosia (esimerkiksi angloarabi) voivat yllättäen periä joitain rakenneominaisuuksia muutaman sukupolven päästä. Jokin tietty piirre, joka vanhemmissa näkyy vain vähän tai ei välttämättä lainkaan, voi vanhempien risteytyessä korostua huomattavasti. Tämä antaa virtuaalimaailmassa vapautta rakenteen ja tyypin valintaan vaikka pyrkisikin kasvattamaan realistisesti.

Yleensä varsan säkäkorkeus määritellään suunnilleen emän ja isän säkäkorkeuksien mukaan niin että se on jompikumpi tai niiden välissä omistajan mieltymysten mukaan. Realistisessa periytymisessä on mahdollista myös poikkeamat tästä säännöstä siinä tapauksessa että jompikumpi vanhemmista on erityisen pieni- tai suurikokoinen verrattuna omaan sukuunsa (olettaen että hevosella on hieman pidempi suku). Realistisessa periytymisessä voidaan laskea myös keskiarvo esimerkiksi toisen tai kolmannen polven vanhempien säkäkorkeuksista ja käyttää tätä hevosen säkäkorkeutena.

Käyttöominaisuudet

Monet kasvattavat hevosia painotuksen mukaan eli kahden kouluratsun varsasta tulee kouluratsu ja kahden kenttäratsun varsasta kenttäratsu. Tätä voi pitää jonkinlaisena käyttöominaisuuksien periytymisenä. Kasvattajakin voi siihen vaikuttaa myymällä kasvatin sellaiseen kotiin, jossa se pääsee sen lajin pariin, jossa sen sukunsa puolesta pitäisi olla hyvä.

On myös kehitetty erilaisia tasosysteemejä joissa hevosen sukutaulu vaikuttaa siihen miten hyvät mahdollisuudet sillä itsellään on menestyä. Esimerkiksi Laukkajaoksen tasolähdöissä huippusukuinen varsa etenee nopeammin tasolta tasolle kuin heikompisukuinen tai kilpailemattomien hevosten jälkeläinen. Porrastetuissa kilpailuissa taas hevoset keräävät ominaisuuspisteitä valmennuksista ja kilpailuista ja periyttävät niistä jonkinverran varsoilleen. Tällöin varsoilla on paremmat edellytykset menestyä kuin niillä, jotka aloittavat kilpauran ns. tyhjästä.

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Wiki
Työkalut