Realistinen kasvatus ja perinnöllisyys

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 8. tammikuuta 2011 kello 02.59 – tehnyt Marsupieni (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Koska virtuaalimaailmassa kaikki on mahdollista, ei ole pakottavaa tarvetta miettiä kuinka realistisesti hevosia kasvattaa. Realistisuuden rajat tulevat usein helposti vastaan jo hev...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koska virtuaalimaailmassa kaikki on mahdollista, ei ole pakottavaa tarvetta miettiä kuinka realistisesti hevosia kasvattaa. Realistisuuden rajat tulevat usein helposti vastaan jo hevosten määrän kanssa. Kaikki eivät edes tahdo realistisuutta, vaan he pitävät kiinni siitä että virtuaalimaailmassa kaikki on mahdollista. Toisille taas realistisuuden tavoittelu on hyvinkin tärkeää.

Ikääntyminen

Realistinen kasvatus ei välttämättä tarkoita reaali-ikääntymisen käyttämistä, vaan sitä että hevonen ikääntyy realistisesti valitun ikääntymistavan puitteissa. Joillakin harrastajilla on tapana esimerkiksi nopeuttaa tiineys- ja varsa-aikaa niin, että varsa on lähes samantien kilpailuikäinen, ja alkaa sen jälkeen ikääntyä hitaammin. Varsoja saatetaan myös teettää takautuvasti, eli päätetään että tämä tamma sai sittenkin varsan viimevuonna. Nämä tavat sotivat realistisen kasvattamisen periaatteita vastaan.

Kilpaileminen

Etenkin ratsuhevoskasvatuspuolella tunnutaan ajattelevan, että kunhan hevosella on koossa tietty määrä kilpailusijoituksia, se on automaattisesti jalostushevosainesta. Harva kuitenkin pysähtyy miettimään sitä, että montako kilpailua hevonen kiersi ennen kuin se sai sijoitusmääränsä kokoon. Realistisesti ajateltuna hevonen, joka kilpailee kolmessakymmenessä kilpailussa ja sijoittuu niistä kahdessakymmenessä, on parempi kuin hevonen joka kilpailee sadassa kilpailussa mutta sijoittuu yhtä monessa, eli kahdessakymmenessä. Monet kuitenkin merkitsevät hevosensa sivuille vain sijoitukset, joten mistään ei näy kuinka monessa kilpailussa hevonen on käynyt saadakseen sijoitusmääränsä. Realistinen tapa tarkastella kilpailutuloksia on pohtia enemmän tulosten laatua, kuin määrää.

Sama hevonen ei myöskään realistisesti ajateltuna voi kilpailla huipputasolla useammassa lajissa. Yksinkertaisesti aika ei riitä treenaamaan hevosta oikeasti huipulle useammassa lajissa, saati sitten että se olisi rakenteellisesti mahdollista. Esimerkiksi huipputason este- ja kouluhevosen rakenne ja lihaksisto eroavat toisistaan jo merkittävästi.

Perinnöllisyys

Virtuaalimaailmassa perinnöllisyys ei ole täysin mahdollista, eivätkä kaikki edes toivo sitä. Mitkään ominaisuudet eivät siis periydy automaattisesti, vaan kahden huippukouluratsun varsasta voi tulla huippu estehevonen, kaksi mustaa voivat saada kimon varsan, ja kahden hyvin temperamentikkaan hevosen jälkeläinen voi olla täysin rauhallinen. Virtuaalihevonen voi myös kesken elämänsä vaihtaa väriään ja rakennettaan kuvien vaihtumisen myötä. Jotkut harrastajat toivovat kuitenkin ominaisuuksien periytyvän, ja he ovat tarkkoja esimerkiksi värien periytymisen realistisuudesta.

Värit

Värien periytyminen on mielenkiintoinen osa hevosjalostusta oikeassa elämässä, ja virtuaalimaailmassa väreillä pääsee oikein leikkimään. Harvinaisetkin väriyhdistelmät ovat virtuaalimaailmassa melko helposti saavutettavissa. Joillekin virtuaaliharrastajille värigenetiikka on tärkeä osa harrastusta, ja he käyttävät pitkiäkin aikoja sopivanvärisen hevosen kuvan etsimisessä virtuaalihevoselle. Jotkut ovat myös tarkkoja siitä, että heidän ostamiensa hevosten sukutaulussa värit ovat periytyneet realistisesti. Kasvattaja voi edesauttaa värien periytymistä kertomalla kasvatin ostajalle suvun puolesta mahdollisista värivaihtoehdoista. Jotkut jopa tarjoavat sopivanvärisen hevosen kuvia mukaan varsalle.

Luonne

Monet harrastajat käyttävät hyväkseen hevosen vanhempien luonteita kirjoittaessaan luonnekuvausta. Näin jotkin luonteenpiirteet periytyvät vanhemmilta varsoille.

Rakenne ja tyyppi

Kuvia valitessa jotkut kiinnittävät huomiota värin lisäksi hevosen rakenteeseen ja tyyppiin. Kahden raskasrakenteisen hevosen varsasta ei tehdä sirorakenteista, eikä kahden selvästi ponimaisen eläimen varsa ole hevosmainen. Myöskin hyvin laukkapainoitteisen täysiverisuvun varsa on varmasti hyvin erinäköinen kuin esteratsusukuinen täysiverinen.

Käyttöominaisuudet

Monet kasvattavat hevosia painotuksen mukaan, eli kahden kouluratsun varsasta tulee kouluratsu ja kahden kenttäratsun varsasta kenttäratsu. Tätä voi pitää jonkinlaisena käyttöominaisuuksien periytymisenä, ja kasvattajakin voi siihen vaikuttaa myymällä kasvatin sellaiseen kotiin jossa se pääsee sen lajin pariin, jossa sen sukunsa puolesta pitäisi olla hyvä.

On myös kehitetty erilaisia tasosysteemejä, esimerkiksi Laukkajaoksen tasolähdöissä huippusukuinen varsa etenee nopeammin tasolta tasolle kuin heikompisukuinen. Porrastetuissa kilpailuissa taas hevoset keräävät ominaisuuspisteitä valmennuksista ja kilpailuista, ja periyttävät niistä sitten jonkinverran varsoilleen. Tällöin varsoilla on paremmat edellytykset menestyä kun ne aloittavat kilpauran.