Virtuaalinen ratsastajainliitto

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virtuaalinen Ratsastajainliitto
Vrl logo.jpg
Perustettu 1999
Ylläpitäjä pipariina (2011 -)
Osoite http://virtuaalihevoset.net
Ulkomaisia vastineita SISF

Virtuaalinen Ratsastajainliitto (VRL) on vuonna 1999 perustettu epävirallinen kattojärjestö, jonka alaisen toiminnan parissa harrastaa suuri osa virtuaalihevosihmisistä. Ravi- ja laukkaharrastajat ovat suurimpia ryhmiä, jotka harrastavat liiton ulkopuolella, sillä VRL ei tarjoa heille sopivaa toimintaa. Ravi- ja laukkaharrastajille on olemassa omat yhdistyksensä, Laukkajaos (LJ) ja Virtuaaliravien Edistämisryhmä (VRER). VRL:n tarkoituksena on yhdistää suomalaisia virtuaalihevosharrastajia ja kehittää jäsenilleen erilaista toimintaa. Liiton toimintaan osallistuminen edellyttää VRL-tunnuksen rekisteröintiä ja yhteisten pelisääntöjen hyväksymistä.

Liiton keskeistä toimintaa on harrastajien, tallien ja hevosten rekisteröinti. Rekistereillä pyritään sekä erottamaan eri henkilöt ja hevoset toisistaan että säilyttämään virtuaalimaailman historiaa tuleville harrastajille. Rekisteröityneille jäsenille liitto tarjoaa monenlaisia palveluita. Liiton alaisuudessa esimerkiksi kilpaillaan ja valmennetaan useissa eri lajeissa, järjestetään näyttelyitä ja kantakirjausta, suoritetaan virtuaalisia ratsastusmerkkejä sekä opiskellaan virtuaalisia ammattitutkintoja.

Historia

Pääartikkeli: VRL: Historia

Virtuaalinen ratsastajainliitto perustettiin Kitin toimesta vuonna 1999, aluksi nimellä Virtuaaliratsastajainliitto. Expage-ajoista on kehitytty paljon, ja nykyään liittoa on automatisoitu merkittävästi. Edellisellä ylläpitäjällä, Feanarolla, liitto oli vuosina 2006-2011. Hänen kanssaan liiton asioista on päättänyt harrastajien äänestämä hallitus. Ylläpitovastuu siirtyi hiljakseltaan Feanaron lopettaessa harrastuksen vuonna 2011 uudelle ylläpitäjälle, pipariinalle.

Palvelut

VRL-tunnus

Pääartikkeli: VRL: VRL-tunnukset

VRL-tunnus on liiton jäsennumero. Se on VRL-00000 muotoinen numerosarja, jonka avulla pääsee kirjautumaan liiton sivuille, ja käyttämään sen palveluita. VRL-tunnus toimii ikäänkuin henkilötunnuksena virtuaalihevosmaailmassa, ja se korvasi aiemmin käytössä olleet kilpailuluvat.

Rekisterit

Pääartikkeli: VRL: Rekisterit

VRL:n keskeistä toimintaa on harrastajien, tallien, hevosten, seurojen ja kasvattajanimien rekisteröinti. Rekistereillä pyritään sekä erottamaan eri henkilöt ja hevoset toisistaan että säilyttämään virtuaalimaailman historiaa tuleville harrastajille. Rekistereihin voi myös tehdä hakuja, ja rekisteröidyn hevosen, tallin, seuran tai kasvattajanimen kanssa voi osallistua paljon laajemmin VRL:n toimintaan kuin rekisteröimättömän. Jäseneksi liittyminen on toimintaan osallistumisen kannalta välttämätöntä.

Laatuarvostelut

Lähes jokainen VRL:n alainen kilpailujaos on järjestänyt alaisuudessaan laatuarvostelutilaisuuksia, joissa arvostellaan hevosen rakenteen lisäksi sukua, luonnetta ja ennen kaikkea menestystä jaoksen kilpailuissa. Saamiensa pisteiden perusteella hevoset on palkittu jaoksen omilla laatuarvostelupalkinnoilla, sama hevonen saattoi myös hankkia useamman lajin laatuarvostelutuloksen. Jaosten ylläpitämät laatuarvostelut ovat erittäin suosittuja.

VRL:n alla on myös toiminut laatuarvosteluja, joissa ei keskitytä tiettyyn lajiin. Näistä tunnetuin, vanhin ja pitkäikäisin on Yleislaatuarvostelu, joka perustettiin vuonna 2002, tosin aluksi se ei ollut VRL:n alainen laatuarvostelu. YLA:n arvostelukriteereinä ovat rakenne, luonnekuvaus, kisamenestys, sukutaulu ja jälkeläiset, ja se on kilpailujaosten laatuarvostelujen rinnalla yksi suosituimmista. VRL:n alla on myös toiminut jälkeläisarvostelu joka arvosteli hevosen jälkeläisten ja niiden suvun perusteella.

Näyttelytoiminta

Näyttelytoiminta on ollut erittäin tärkeä osa virtuaalimaailmaa. VRL:n alaisista näyttelyistä vastasi Näyttelyjaos Meepun aikakauteen saakka, jolloin se laitettiin jäähylle, koska se ei toiminut. Ylläpitäjä katosi, eikä uutta tuntunut löytyvän, sillä ylläpitäjään kohdistui hyvin paljon aiheetontakin kritiikkiä. Tämän jälkeen jaos on toiminut itsenäisenä. Näyttelyjaos jakoi arvonimiä Vir Mva ja Ch, ja sen alaisista näyttelyistä saadut sertifikaatit oikeuttivat kantakirjaukseen.

Kun NJ poistettiin VRL:n alaisuudesta, heräsi keskustelua, voivatko NJ:n jakamat sertifikaatit oikeuttaa VRL:n kantakirjaukseen Aluksi ongelma korjattiin esikantakirjalla (ks. Kantakirjat), mutta se todettiin toimimattomaksi. Feanaron aikana VRL:olle kehitettiin uusi näyttelysysteemi, Virtuaalinen näyttelytoiminta (VNT), joka korvasi NJ:n VRL:n toiminnassa.

Kantakirjat

VRL on huolehtinut virtuaalihevosten kantakirjauksesta alusta asti. Aluksi kantakirjaustilaisuuteen päästäkseen tuli olla menestynyt NJ:n näyttelyissä, sitten käyttöön otettiin esikantakirja. Se oli tarkoitettu kaikille, ja esivaatimuksia ei ollut. Tuomarit kävivät hevoset läpi, ja antoivat joko hyväksynnän tai hylkäyksen sen mukaan, olisiko hevonen kelvollinen kantakirjaan. Esikantakirjaan tuntui kuitenkin pääsevän hevosia aivan liian helpolla, tai ainakin aivan liian nopeaan tahtiin, ja kantakirjaustilaisuudet täyttyivät. Kun esikantakirjasta luovuttiin, kantakirjauksen osallistumisoikeuden antaminen siirtyi osaksi takaisin NJ:lle, ja myöhemmin VNT:n perustamisen jälkeen sille. Kantakirjaoikeus on myös joissakin kantakirjoissa mahdollista saada hevosen vanhempien kantakirjatulosten myötä.

Kantakirjoja on ollut VRL:n alaisuudessa useampia, esimerkiksi hevos- ja ponikantakirjat, joiden alaisuudesta osa roduista ja roturyhmistä on siirtynyt erillisiin kantakirjoihin (mm. suomenhevoset, vuono- ja islanninhevoset sekä arabit). Nämä kaikki ovat kuitenkin jakaneet samanlaisia ja samanarvoisia kantakirjauspalkintoja. Kaikkien eri kantakirjojen tilaisuuksissa hevoset ja ponit palkittaan KTK-I, KTK-II tai KTK-III palkinnolla, tai jätetään palkinnotta. Kantakirjaustilaisuuksissa yhden hevosen rakenteen arvioi pääsääntöisesti neljä tuomaria, ja tuomareiden hevosia tuomaroi varatuomari. VRL:n alaisissa kantakirjoissa hevoset arvostellaan ainoastaan kuvien perusteella.

Tallien arvostelu ja rekisteröinti

VRL on toimintansa alusta asti luokitellut ja hyväksynyt talleja. Aluksi hyväksyntää hoiti VRL:n alainen toimielin, Tallien Hyväksyntä, mutta vuodesta 2006 alkaen toiminta palasi tiiviimmin VRL:n yhteyteen. Välillä arvostelu on ollut yhden ihmisen mielipiteen varassa ja välillä saman tallin arvosteli useampi tuomari ennen lopullista tulosta. Nykyään talliarvostelussa arvostelun hoitaa yksi tuomari, ja talleille annetaan tähtiä yhdestä viiteen. VRL myös rekisteröi talleja ilman arvostelua, ja vuodesta 2005 alkaen kävijät ovat saaneet äänestää ja/tai tähdittää suosikkitallejaan.

Koulutus ja valmennus

VRL on järjestänyt lähes toimintansa alusta asti koulutusta virtuaalisiin ammatteihin hevosenhoitajasta eläinlääkäriin asti. Aluksi toiminta pyöri nimellä VRL:n koulutus, myöhemmin tästä syntyi Virtuaalinen Hevosopisto. Hevosopiston lopettamisen jälkeen koulutusta ei näihin ammatteihin olla toistaiseksi järjestetty. VRL:n alaisuudessa oli myös vuonna 2004 Opetusjaos, joka tuki ratsastuskoulutoimintaa ja ratsastuksenopettajien koulutusta. Opetusjaoksen jälkeen tätä tehtävää hoiti Ratsastuskoululiitto, tosin se ei ollut aina VRL:n alainen. Koulutusmahdollisuudet ja ratsastuskoulutoiminnan tuki on tällä hetkellä pientä, mutta kehittymässä. Feanaron ylläpitäjäaikana VRL:n alaisuuteen on tuotu myös valmennukset, joissa ratsukot voivat kerätä kokemusta kilparatoja varten.

Uusien harrastajien ohjaus

VRL on kautta aikojen koonnut yhteen harrastajille tärkeitä sivustoja, ja valvonut niiden toimintaa. Vasta vuonna 2006 VRL on kuitenkin tosissaan ottanut uusien harrastajien auttamisen asiakseen. Aluksi syntyi virtuaaliopas, jonne koottiin artikkeleita harrastukseen liittyen. Vuonna 2011 virtuaalioppaan paikan otti Virtuaaliwiki.

Muu toiminta

Virtuaalihevoslehti Vippos syntyi VRL:n omaksi lehdeksi ihan VRL:n alkutaipaleella. Aktiivisimmillaan lehti ilmestyi kerran kuukaudessa, mutta myös pidempiä ilmestymisvälejä ja taukoja oli. Vippos on ollut aina hyvin itsenäinen. VRL tai sen toiminta ei ole sen lehteen juuri vaikuttanut, ja Vippos on ilmestynyt VRL:n tauoista huolimatta, joten sitä ei voi suoranaisesti sanoa VRL:n alaiseksi. Nykyään Vippos ei ole enää missään tekemisissä VRL:n kanssa.

Alayhdistykset ja jaokset

VRL:n ensimmäisiä alayhdistyksiä ja jaoksia olivat Näyttelyjaos (NJ), Virtuaalikasvattajainliitto (VKL) ja Virtuaalihevosten kannan rajoitus (VHKR). VKL:n pääasiallisia toimintoja olivat kasvattajanimirekisterin ylläpito ja jalostusorilista. VKL lopetettiin lopullisesti, kun VRL otti kasvattajanimien hyväksymisen hoitoonsa 2005. VHKR perustettiin tuomaan realistisuutta virtuaalihevosmaailmaan. Se rekisteröi hevosia ja kasvattajia, muttei ollut kovin pitkäikäinen. Sen ylläpitäjät jättivät jälkipolville kuitenkin yhdistyksen nimeä kantavan VHKR-ikääntymisen. Sitä ennen hevoset olivat ikääntyneet lähinnä reaalisti. NJ toimi VRL:n alaisten näyttelyiden järjestäjänä aina vuoteen 2005, jolloin se poistettiin VRL:n alaisuudesta toimimattomuuden takia. Siitä lähtien se on toiminut itsenäisesti.

Ensimmäinen kilpailujaos, Kouluratsastusjaos (KRJ) perustettiin joulukuussa 2001. Sitä seurasivat Kenttäratsastusjaos (KERJ), Esteratsastusjaos (ERJ) sekä Ravijaos (RJ). Huhtikuussa 2002 syntyi myös Virtuaalinen valjakkoajojaos (VVJ). Ravijaoksen toiminta hiipui vuonna 2004, eikä sen jälkeen VRL:n alaisuudessa ole järjestetty ravitoimintaa. Myöhemmin VRL:n alaisuuteen tuli myös muita jaoksia, esimerkiksi Askellajiratsastusjaos (ARJ) ja Virtuaalinen Agilityjaos (VALJ), joista jälkimmäinen poistui myöhemmin VRL:n alta. Ennen jaoksia kilpailukutsut koottiin VRL:n sivuille, eikä niille ollut kovin tiukkoja sääntöjä. VRL:n kilpailukutsusivulla valitellaan vielä vuonna 2001 kilpailujen vähyyttä, sittemmin ne ovat saaneet suuren suosion.

Lähteet

Web archivetiedot VRL:n vanhoista sivuista:

VRL:n vieraskirjat

Web archivetiedot VRL:n alaisten jaosten ja yhdistysten vanhoista sivuista:

Artikkelit