Ero sivun ”Virtuaalinen ratsastajainliitto” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
Rivi 59: Rivi 59:
  
 
===Koulutus ja valmennus===
 
===Koulutus ja valmennus===
VRL on järjestänyt lähes toimintansa alusta asti koulutusta virtuaalisiin ammatteihin hevosenhoitajasta eläinlääkäriin asti. Aluksi toiminta pyöri nimellä VRL:n koulutus, myöhemmin tästä syntyi [[Virtuaalinen Hevosopisto]]. Hevosopiston lopettamisen jälkeen koulutusta ei näihin ammatteihin olla toistaiseksi järjestetty. VRL:n alaisuudessa oli myös vuonna 2004 [[Opetusjaos]], joka tuki ratsastuskoulutoimintaa ja ratsastuksenopettajien koulutusta. Opetusjaoksen jälkeen tätä tehtävää hoiti [[Ratsastuskoululiitto]], tosin se ei ollut aina VRL:n alainen. Koulutusmahdollisuudet ja ratsastuskoulutoiminnan tuki on tällähetkellä pientä, mutta kehittymässä. Feanaron ylläpitäjäaikana VRL:n alaisuuteen on tuotu myös valmennukset, joissa ratsukot voivat kerätä kokemusta kilparatoja varten.
+
VRL on järjestänyt lähes toimintansa alusta asti koulutusta virtuaalisiin ammatteihin hevosenhoitajasta eläinlääkäriin asti. Aluksi toiminta pyöri nimellä VRL:n koulutus, myöhemmin tästä syntyi [[Virtuaalinen Hevosopisto]]. Hevosopiston lopettamisen jälkeen koulutusta ei näihin ammatteihin olla toistaiseksi järjestetty. VRL:n alaisuudessa oli myös vuonna 2004 [[Opetusjaos]], joka tuki ratsastuskoulutoimintaa ja ratsastuksenopettajien koulutusta. Opetusjaoksen jälkeen tätä tehtävää hoiti [[Ratsastuskoululiitto]], tosin se ei ollut aina VRL:n alainen. Koulutusmahdollisuudet ja ratsastuskoulutoiminnan tuki on tällähetkellä pientä, mutta kehittymässä. Feanaron ylläpitäjäaikana VRL:n alaisuuteen on tuotu myös [[valmennukset]], joissa ratsukot voivat kerätä kokemusta kilparatoja varten.
  
 
===Uusien harrastajien ohjaus===
 
===Uusien harrastajien ohjaus===

Versio 12. tammikuuta 2011 kello 15.45

Virtuaalinen Ratsastajainliitto
Vrl logo.jpg
Perustettu 1999
Ylläpitäjä Feanaro (2006 -)
Osoite http://virtuaalihevoset.net
Ulkomaisia vastineita SISF

Virtuaalinen Ratsastajainliitto (VRL) on vuonna 1999 perustettu epävirallinen kattojärjestö, jonka alaisen toiminnan parissa harrastaa suurin osa virtuaalihevosihmisistä. Ravi- ja laukkaharrastajat ovat suurimpia ryhmiä, jotka harrastavat liiton ulkopuolella, sillä VRL ei tarjoa heille sopivaa toimintaa. Ravi- ja laukkaharrastajille on olemassa omat yhdistyksensä, Laukkajaos (LJ) ja Virtuaaliravien Edistämisryhmä (VRER). VRL:n tarkoituksena on yhdistää suomalaisia virtuaalihevosharrastajia ja kehittää jäsenilleen erilaista toimintaa. Liiton toimintaan osallistuminen edellyttää VRL-tunnuksen rekisteröintiä ja yhteisten pelisääntäjen hyväksymistä.

Liiton keskeistä toimintaa on harrastajien, tallien ja hevosten rekisteröinti. Rekistereillä pyritään sekä erottamaan eri henkilöt ja hevoset toisistaan että säilyttämään virtuaalimaailman historiaa tuleville harrastajille. Rekisteröityneille jäsenille liitto tarjoaa monenlaisia palveluita. Liiton alaisuudessa esimerkiksi kilpaillaan ja valmennetaan useissa eri lajeissa, järjestetään näyttelyitä ja kantakirjausta, suoritetaan virtuaalisia ratsastusmerkkejä sekä opiskellaan virtuaalisia ammattitutkintoja.

Historia

Pääartikkeli: VRL: Historia

Virtuaalinen ratsastajainliitto perustettiin Kitin toimesta vuonna 1999, aluksi nimellä Virtuaaliratsastajainliitto. Expageajoista on kehitytty paljon, ja nykyään liittoa on automatisoitu merkittävästi. Nykyisellä ylläpitäjällä, Feanarolla, liitto on ollut vuodesta 2006 saakka. Hänen kanssaa liiton asioista on päättänyt harrastajien äänestämä hallitus.

Palvelut

Kilpailutoiminta ja seurat

Virtuaalisia ratsastusseuroja on rekisteröity VRL:n alkutaipaleelta saakka. Seura on ollut hyvin pitkään kilpaillessa myös pakollinen. Seurat ovat kautta aikojen järjestäneet jäsenilleen seurakilpailuja, joihin vain seuralaisten on ollut oikeus osallistua. Kilpailutoimintaa ovat VRL:n alla ylläpitäneet pääasiassa kilpailujaokset. Ennen jaoksia kilpailukalenterit olivat VRL:n sivuilla, mutta kun jaokset perustettiin, jokaisella niistä oli oma kalenterinsa. Nykyään jaosten kalenterit on taas yhdistetty taas yhdeksi isoksi kilpailukalenteriksi VRL:n palvelimelle, ja sieltä löytyy kaikki tarjolla olevat VRL:n alaiset kilpailut. VRL on myös etenkin viimeisen neljän vuoden aikana vaikuttanut enemmän jaosten ja seurojen toimintaan kuin ennen, ja pyrkinyt yhtenäistämään eri lajien kilpailusääntöjä. VRL:n alaiset kilpailut ovat erittäin suuri ja suosittu osa liiton tarjoamaa toimintaa.

Vuonna 2006 aloitettiin kehittämään porrastettuja kilpailuja arvontakilpailujen rinnalle, ja ne lähtivät pyörimään kesällä 2007. Porrastetuissa kilpailuissa hevoset keräsivät ominaisuuspisteitä, jotka vaikuttivat kilpailumenestykseen. Kokeneemmalla hevosella oli siis suurempi todennäköisyys voittaa. Hevoset kehittyivät realistisesti tasolta tasolle kokemuksen ja iän karttuessa. Porrastetuissa kilpailuissa saavutetut pisteet myös periytyvät varsoille, joten ne lisäävät merkittävästi realistisuutta kasvattamiseen.

Kilpailuluvat ja VRL-tunnukset

VRL:n kilpailulupasysteemi lähti aikoinaan käyntiin siksi, että virtuaalimaailmassa kilpaili useita samannimisiä henkilöitä. Lupien avulla heidät erotettiin toisistaan esimerkiksi rankingissa. Kilpailuluvat olivat kolminumeroisia numerosarjoja etuliitteellä VKL, esimerkkinä VKL-123. Jo vuonna 2002 etuliite oli kuitenkin jo muutettu muotoon KL. Kilpailulupien hankkimisen vaatimuksena oli VRL:n alaiseen seuraan kuuluminen, ja lupaa käytettiin ainoastaan kilpaillessa.

Vuonna 2005 VRL kehittyi rajusti, ja sivustolle tuli kirjautumismahdollisuus. Jokainen halukas harrastaja sai hankittua itselleen tunnuksen, joka oli muotoa VRL-0000. Aluksi molempia tunnuksia käytettiin rinnakkain, mutta pian KL tunnukset poistuivat käytöstä. Pikkuhiljaa VRL kehittyi siihen suuntaan, että tunnuksesta tuli pakollinen, mikäli halusi käyttää VRL:n palveluita. Tunnusten suosio kasvoi räjähdysmäisesti, aiemmin oli helposti selvitty kolmenumeroisilla tunnuksilla, mutta nopeasti päästiin nelinumeroisiin. 27.11.2005 jaettiin 1500. VRL-tunnus ja 16.1.2006 2000. tunnnus. Loppuvuonna 2009 nelinumeroiset tunnukset loppuivat, ja VRL:ssä siirryttiin viisinumeroisiin tunnuksiin uudelleenkoodauksen päätteeksi.

Laatuarvostelut

Lähes jokainen VRL:n alainen kilpailujaos on järjestänyt alaisuudessaan laatuarvostelutilaisuuksia, joissa arvostellaan hevosen rakenteen lisäksi sukua, luonnetta ja ennenkaikkea menestystä jaoksen kilpailuissa. Saamiensa pisteiden perusteella hevoset on palkittu jaoksen omilla laatuarvostelupalkinnoilla, sama hevonen saattoi myös hankkia useamman lajin laatuarvostelutuloksen. Jaosten ylläpitämät laatuarvostelut ovat erittäin suosittuja.

VRL:n alla on myös toiminut laatuarvosteluja, joissa ei keskitytä tiettyyn lajiin. Näistä tunnetuin, vanhin ja pitkäikäisin on Yleislaatuarvostelu, joka on jakanut hevosille YLA1, YLA2 ja YLA3 palkintoja vuodesta 2002. YLA:n arvostelukriteereinä ovat rakenne, luonnekuvaus, kisamenestys, sukutaulu ja jälkeläiset, ja se on kilpailujaosten laatuarvostelujen rinnalla yksi suosituimmista. VRL:n alla on myös toiminut jälkeläisarvostelu joka arvosteli hevosen jälkeläisten ja niiden suvun perusteella.

Näyttelytoiminta

Näyttelytoiminta on ollut erittäin tärkeä osa virtuaalimaailmaa. VRL:n alaisista näyttelyistä vastasi Näyttelyjaos Meepun aikakauteen saakka, jolloin se laitettiin jäähylle, koska se ei toiminut. Ylläpitäjä katosi, eikä uutta tuntunut löytyvän, sillä ylläpitäjään kohdistui hyvin paljon aiheetontakin kritiikkiä. Tämän jälkeen jaos on toiminut itsenäisenä. Näyttelyjaos jakoi arvonimiä Vir Mva ja Ch, ja sen alaisista näyttelyistä saadut sertifikaatit oikeuttivat kantakirjaukseen. Kun Näyttelyjaos ei ollut enää VRL:n alainen, sertifikaattien asema kantakirjausoikeuden antajana muuttui kyseenalaiseksi.

Aluksi ongelma korjattiin esikantakirjalla (ks. Kantakirjat), mutta se todettiin myös toimimattomaksi. Feanaron aikana VRL:olle kehitettiin uusi näyttelysysteemi, Virtuaalinen näyttelytoiminta (VNT), joka korvasi NJ:n VRL:n toiminnassa.

Kantakirjat

VRL on huolenhtinut virtuaalihevosten kantakirjauksesta alusta asti. Aluksi Kantakirjaustilaisuuteen päästäkseen tuli olla menestynyt NJ:n näyttelyissä, sitten käyttöön otettiin esikantakirja. Se oli tarkoitettu kaikille, ja esivaatimuksia ei ollut. Tuomarit kävivät hevoset läpi, ja antoivat joko hyväksynnän tai hylkäyksen sen mukaan, olisiko hevonen kelvollinen kantakirjaan. Esikantakirjaan tuntui kuitenkin pääsevän hevosia aivan liian helpolla, tai ainakin aivan liian nopeaan tahtiin, ja kantakirjaustilaisuuden täyttyivät. Kun esikantakirjasta luovuttiin, kantakirjauksen osallistumisoikeuden antaminen siirtyi osaksi takaisin NJ:lle, ja myöhemmin VNT:n perustamisen jälkeen sille. Kantakirjaoikeus on myös joissakin kantakirjoissa mahdollista saada hevosen vanhempien kantakirjatulosten myötä.

Kantakirjoja on ollut VRL:n alaisuudessa useampia, esimerkiksi hevos- ja ponikantakirjat, joiden alaisuudesta osa roduista ja roturyhmistä on siirtynyt erillisiin kantakirjoihin (mm. suomenhevoset, vuono- ja islanninhevoset sekä arabit) Nämä kaikki ovat kuitenkin jakaneet samanlaisia ja samanarvoisia kantakirjauspalkintoja. Kaikkien eri kantakirjojen tilaisuuksissa hevoset ja ponit palkittaan KTK-I, KTK-II tai KTK-III palkinnolla, tai jätetään palkinnotta. Kantakirjaustilaisuuksissa yhden hevosen rakenteen arvioi pääsääntöisesti neljä tuomaria, ja tuomareiden hevosia tuomaroi varatuomari. VRL:n alaisissa kantakirjoissa hevoset arvostellaan ainoastaan kuvien perusteella.

Tallien arvostelu ja hyväksyntä

VRL on toimintansa alusta asti luokitellut ja hyväksynyt talleja. Välillä arvostelu on ollut yhden ihmisen mielipiteen varassa ja välillä saman tallin arvosteli useampi tuomari ennen lopullista tulosta. Talleja on arvosteltu ensimmäisen, toisen, kolmannen, neljännen tai viidennen luokan talleiksi, tai niille on annettu tähtiä yhdestä viiteen. Arvostelukriteereinä tärkeimpiä ovat olleet sisältö, yleisilme, ja kategorian mukainen toiminta. Nykyään talliarvostelussa annetaan tähtiä tarkkojen kriteereiden perusteella yhden ihmisen toimesta. VRL myös rekisteröi talleja ilman arvostelua, ja tallin pitää olla rekisteröity VRL:oon jos sen tiloissa tahtoo järjestää VRL:n alaiset kilpailut.

Hevosrekisteri ja rotuyhdistykset

VRL:n hevosrekisteri oli aluksi vain lista, jossa hevoset oli eroteltu rodun ja sukupuolen mukaan, ja niille oli annettu numero. Myöhemmin alettiin keräämään enemmän tietoa hevosen syntymäajasta alkaen. Koko virtuaalimaailman kattavan rekisterin ylläpitäminen käsin oli kuitenkin hyvin työlästä. Marraskuussa 2001, VRL:llän rekisterien lopettaessa, siirtyi rekisteröinti rotuyhdistyksille. Sen jälkeen VRL alkoi pitää kirjaa rotuyhdistyksistä. Sama hevonen saattoi tänä aikana kuulua myös useampaan rekisteriin, esimerkiksi rotuyhdistyksen ja lajijaoksen rekisteriin. Mm. Ravijaos ylläpiti ravirekisteriä. Tällä aikakaudella rekisterinumeroita oli useita erilaisia, eikä niillä ollut tiettyä yhteistä muotoa vaan joka yhdistys päätti omansa.

Rekisteri palasi VRL:n alaisuuteen vasta, kun Meepun aikakaudella rakennettiin sitä varten tietokantoihin perustuvan rekisteröintisysteemin. Listojen ylläpitämisen ja päivittämisen automatisoinnin myötä hevosrekisteri alkoi pysyä paremmin ajan tasalla, ja siitä alkoi olla myös jotain kunnollista hyötyä. Tällöin numerot olivat muotoa VH-0000. Tämän jälkeen rotuyhdistyksillä ei enää ollut tärkeää asemaa VRL:n alaisuudessa. Niitä listattiin liiton sivuille, mutta niitä ei enää valvottu.

Feanaron aikakaudella hevosten rekisteröinti tuli pakolliseksi porrastettuja kilpaileville ja kantakirjaukseen ja laatuarvosteluihin osallistuville, ja rekisterisivulle saatiin myös ajantasainen tieto hevosen saamista palkinnoista. Vuonna 2010 rekisterinumerot muutettiin muotoon VH00-000-0000, josta ensimmäiset kaksi numeroa merkitsivät rekisteröintivuotta, toiset kaksi rotukoodia ja loput neljä koostuivat vanhasta rekisterinumerosta. Yksi hevosrekisterin tärkeimmistä ominaisuuksista on tiedon säilyttäminen tulevaisuutta varten. Hevosia ei siis poisteta rekisteristä mistään syystä.

Koulutus ja valmennus

VRL on järjestänyt lähes toimintansa alusta asti koulutusta virtuaalisiin ammatteihin hevosenhoitajasta eläinlääkäriin asti. Aluksi toiminta pyöri nimellä VRL:n koulutus, myöhemmin tästä syntyi Virtuaalinen Hevosopisto. Hevosopiston lopettamisen jälkeen koulutusta ei näihin ammatteihin olla toistaiseksi järjestetty. VRL:n alaisuudessa oli myös vuonna 2004 Opetusjaos, joka tuki ratsastuskoulutoimintaa ja ratsastuksenopettajien koulutusta. Opetusjaoksen jälkeen tätä tehtävää hoiti Ratsastuskoululiitto, tosin se ei ollut aina VRL:n alainen. Koulutusmahdollisuudet ja ratsastuskoulutoiminnan tuki on tällähetkellä pientä, mutta kehittymässä. Feanaron ylläpitäjäaikana VRL:n alaisuuteen on tuotu myös valmennukset, joissa ratsukot voivat kerätä kokemusta kilparatoja varten.

Uusien harrastajien ohjaus

VRL on kautta aikojen koonnut yhteen harrastajille tärkeitä sivustoja, ja valvonut niiden toimintaa. Vasta vuonna 2006 VRL on kuitenkin tosissaan ottanut uusien harrastajien auttamisen asiakseen. Aluksi syntyi virtuaaliopas, jonne koottiin artikkeleita harrastukseen liittyen. Vuonna 2011 virtuaalioppaan paikan otti Virtuaaliwiki.

Muu toiminta

Virtuaalihevoslehti Vippos syntyi VRL:n omaksi lehdeksi ihan VRL:n alkutaipaleella. Aktiivisimmillaan lehti ilmestyi kerran kuukaudessa, mutta myös pidempiä ilmestymisvälejä ja taukoja oli. Vippos on ollut aina hyvin itsenäinen. VRL tai sen toiminta ei ole sen lehteen juuri vaikuttanut, ja Vippos on ilmestynyt VRL:n tauoista huolimatta, joten sitä ei voi suoranaisesti sanoa VRL:n alaiseksi. Nykyään Vipposta ei enää mainosteta VRL:n omana lehtenä.

Alayhdistykset ja jaokset

VRL:n ensimmäisiä alayhdistyksiä ja jaoksia olivat Näyttelyjaos (NJ), Virtuaalikasvattajainliitto (VKL) ja Virtuaalihevosten kannan rajoitus (VHKR). VKL:n pääasiallisia toimintoja olivat kasvattajanimirekisterin ylläpito ja jalostusorilista. VKL lopetettiin lopullisesti, kun VRL otti kasvattajanimien hyväksymisen hoitoonsa 2005. VHKR perustettiin tuomaan realistisuutta virtuaalihevosmaailmaan. Se rekisteröi hevosia ja kasvattajia, muttei ollut kovin pitkäikäinen. Sen ylläpitäjät jättivät jälkipolville kuitenkin yhdistyksen nimeä kantavan VHKR Ikääntymisen. Sitä ennen hevoset olivat ikääntyneet lähinnä reaalissa. NJ toimi VRL:n alaisten näyttelyiden järjestäjänä aina vuoteen 2005, jolloin se poistettiin VRL:n alaisuudesta toimimattomuuden (=riidat, katoamiset) takia. Siitä lähtien se on toiminut itsenäisesti.

Ensimmäinen kilpailujaos, Kouluratsastusjaos (KRJ) perustettiin joulukuussa 2001. Sitä seurasivat Kenttäratsastusjaos (KERJ), Esteratsastusjaos (ERJ) sekä Ravijaos (RJ). Huhtikuussa 2002 syntyi myös Virtuaalinen valjakkoajojaos (VVJ). Ravijaoksen toiminta hiipui vuonna 2004, eikä sen jälkeen VRL:n alaisuudessa ole järjestetty ravitoimintaa. Myöhemmin VRL:n alaisuuteen tuli myös muita jaoksia, esimerkiksi Askellajiratsastusjaos (ARJ) ja Virtuaalinen Agilityjaos (VALJ), joista jälkimmäinen poistui myöhemmin VRL:n alta. Ennen jaoksia kilpailukutsut koottiin VRL:n sivuille, eikä niille ollut kovin tiukkoja sääntöjä. VRL:n kilpailukutsusivulla valitellaan vielä vuonna 2001 kilpailujen vähyyttä, sittemmin ne ovat saaneet suuren suosion.

Lähteet

Web archivetiedot VRL:n vanhoista sivuista:

VRL:n vieraskirjat

Web archivetiedot VRL:n alaisten jaosten ja yhdistysten vanhoista sivuista:

Artikkelit